Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

'Skandale', 'uacceptabelt' og 'forrykt'.

Det er nogle af de hårde ord fra sundhedsordførerne på Christiansborg, efter kræftpatienten Anders Bonnemann har fortalt, hvordan han fik udsat sin behandling på sygehuset 'på grund af situationen med coronavirus'.

B.T. har allerede afdækket, hvordan kræftpatienterne Dunja Fogelberg Hansen, Bjarne Schou og Anne Mette Christiansen har mærket konsekvenserne af de særlige coronarestriktioner.

De borgerlige partier har derfor taget en fælles beslutning søndag formiddag:

Sundhedsminister Magnus Heunicke bliver nu kaldt i samråd om den måde, kræftsyge er ramt af sundhedsvæsenets fokus på coronavirus.

»Jeg er forfærdet over de sager, som B.T. beretter om kræftpatienter, som ikke har fået de behandlinger, de havde krav på. På intet tidspunkt under corona har kræftpatienterne skullet have en ringere behandling end hidtil,« siger Martin Geertsen, der er Venstres sundhedsordfører.

Han vil have frem, hvor mange kræftpatienter der har betalt prisen for læger og sygehuses coronafokus.

»Flere af de blå partier i Folketinget indkalder nu sundhedsministeren i samråd, så vi kan få dannet os et overblik over, hvor omfangsrigt problemet er,« siger Martin Geertsen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke kaldes nu i samråd af de borgerlige partier på Christiansborg. Han skal her redegøre for, hvorfor kræftpatienter har mærket konsekvenserne af læger og sygehuses fokus på coronavirus.
Sundhedsminister Magnus Heunicke kaldes nu i samråd af de borgerlige partier på Christiansborg. Han skal her redegøre for, hvorfor kræftpatienter har mærket konsekvenserne af læger og sygehuses fokus på coronavirus. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen, kalder det »en skandale«.

»Vi mener 100 procent, at ministeren skal i samråd om det her. Det er jo intet mindre end en skandale, at kræftpatienter på den måde udsættes for en længere ventetid på grund af coronaen. Det er i strid med, hvad ministeren har sagt,« siger Per Larsen.

Magnus Heunicke har flere gange sagt, at kræftsyge og andre med livstruende sygdom ikke skulle mærke konsekvenserne af coronarestriktioner i sundhedsvæsenet.

Ja, sundhedsministeren har kaldt det »krystalklart« over for B.T.

En melding, Magnus Heunicke også er kommet med i Folketingssalen, når han er blevet spurgt om sagen.

»Det er jo ganske forrykt, at man har ladet en mand vente, når det så tydeligt kunne være kræft, hvilket det også viste sig at være,« siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, og fortsætter:

»Det er uacceptabelt, at man ikke sikrer en ordentlig behandling, som sundhedsministeren lovede, og som han bekræftede på mine spørgsmål i Folketingssalen,« siger Liselott Blixt.

Og de borgerlige partier er ikke ene om at ville have ministeren i samråd.

Også SF vil have, at Magnus Heunicke skal i samråd om den måde kræftsyge er ramt af coronarestriktioner på sygehuse og hos læger.

Præcis som kræftpatienten Anders Bonnemann er seneste eksempel på.

»Jeg kalder også ministeren i samråd. Ministeren skal både svare på omfanget af svigtede patienter og svare på, hvordan der samles op på svigt,« siger SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, og peger samtidig på, at de ramte patienter bør få erstatning.

»Regionerne må selv tage initiativ til erstatning til patienter, som har fået et forværret forløb,« siger hun.

Andre læser også