Sorø Kommune undersøger nu, om den konservative borgmester Gert Jørgensen uretmæssigt fik betalt et livslangt medlemsskab af vikingeklubben Harald Blåtands Laug i 2020 for 1200 kroner samt en middag samme sted for 300 kroner. 

Det fremgår af den redegørelse, som Sorø Kommune har afleveret til Ankestyrelsen i sagen om den særlige borgmesterkonto.  

Ankestyrelsen er gået ind i sagen, efter at B.T. har afdækket, hvordan Gert Jørgensen har brugt kontoen til blandt andet gaver, sponsorater og tilskud for 142.000 kroner siden 2014.

Indtil videre er det blandt andet kommet frem, at borgmesteren købte koncertbilletter for 31.198 kroner til sig selv og en række kommunale topfolk og deres ledsagere, ligesom borgmesteren har brugt 17.180 kroner på tilskud til en partifælles brandmandsfester. 

ARKIVFOTO Vikinger holder fest på vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse, hvor dette billede er taget. Harald Blåtands Laug, hvor borgmester Gert Jørgensen er medlem, er også tæt knyttet til Trelleborg. 
ARKIVFOTO Vikinger holder fest på vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse, hvor dette billede er taget. Harald Blåtands Laug, hvor borgmester Gert Jørgensen er medlem, er også tæt knyttet til Trelleborg.  Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Såvel kontoen som de konkrete tilskud har vist sig at være enten ulovlige eller problematiske.

I den nye sag drejer det sig om borgmesterens medlemsskab af vikingeklubben Harald Blåtands Laug, der er grundlagt i 2014. 

Lauget tæller en række prominente VIP'ere. Udover Gert Jørgensen er det blandt andet Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen, Slagelses borgmester, Knud Vincents, miljøminister Magnus Heunicke og Venstre-nestor Bertel Haarder. 

Derudover er en række kommunaldirektører, ambassadører, direktører og andre lokale og internationale notabiliteter også en del af klubben. For at blive en del af det eksklusive selskab skal man anbefales af et af de nuværende medlemmer. Ifølge laugets hjemmeside er formålet »med humør at udbrede kendskabet til vikingerne, Vestsjælland og Danmark samt understøtte venskab og kulturmøder mellem mennesker og nationer«.

Borgmester i Sorø Gert Jørgensen fik betalt sit medlemsskab af vikingeklubben Harald Blåtands Laug. Nu undersøger kommunen om det var lovligt.  
Borgmester i Sorø Gert Jørgensen fik betalt sit medlemsskab af vikingeklubben Harald Blåtands Laug. Nu undersøger kommunen om det var lovligt.   Foto: Anthon Unger
Vis mere

Der er også en optagelsesceremoni for nye medlemmer på vikingeborgen Trelleborg i Slagelse, fremgår det af hjemmesiden, ligesom lauget laver spiritus, øl og bitter, som »fremmer det hyggelige selskab og bidrager til historiens vingesus«.

I sin juridiske vurdering i sagen læner Sorø Kommune sig op ad de retningslinjer, Skattestyrelsen har på området. 

Her er udgangspunktet, at et medlemsskab af en forening er et privat anliggende, som kommunen altså ikke skal betale.

Til gengæld mener Sorø Kommune godt, at der kan være er en kommunal interesse i borgmesterens medlemskab, fordi det kan trække turister til Slagelse og dermed også gavne Sorø.

»Administrationen vurderer, at der er behov for en nærmere undersøgelse af aktiviteterne i lauget, inden det vil være muligt at konkludere endeligt, hvorvidt der er en tilstrækkelig kommunal interesse i netværket til, at kommunen måtte afholde udgiften til borgmesterens optagelsesgebyr,« skriver kommunen i redegørelsen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Gert Jørgensen.