Nu er eksperimentet slut for familien Nielsen.

B.T.s test-familie har i en uge samlet alt deres plastikaffald, og ugen efter forsøgte de at leve helt uden at producere noget plastikaffald overhovedet. De måtte altså ikke købe noget, der bestod af eller var pakket ind i plastik.

Plastik kom for alvor ind i de danske husstande i 1960'erne. Det begyndte med nylonstrømper og plastikposer, og så tog det ellers fart. I dag er vi nærmest omringet af plastik. Det er i supermarkedet, i vores tøj, transportmidler, på badeværelset - ja, overalt.

Vi hører ofte, at vi skal mindske vores plastikforbrug, og selvom der er fordele som længere holdbarhed af vores fødevarer, så er materialet en belastning for vores natur.

Naturen og havet må nemlig ofte opbevare det ikke særlig let forgængelige materiale i op mod 500 år.

I videoen øverst i artiklen kan du se, hvordan det gik, da familien forsøgte at mindske plastikforbruget mest muligt.

Forsøget var ikke let for testfamilie-Nielsen. Flere gange stod familien med et produkt, der var lavet af plastik, i hånden. Hvad gør man lige, når man har planlagt at lave spaghetti til aftensmad, men det eneste, man kan finde, er spaghetti i en plastikpose?

»Vi lover, at vi nok skal begrænse plast så meget som overhovedet muligt, men jeg tror faktisk ikke, at det er fysisk muligt. Eller selvfølgelig er det det,« sagde Lisbeth Nielsen, da B.T. besøgte familien forud for udfordringen.

Familien Nielsen består af Lisbeth, der er journalist, Jens, der er snedker, og deres tre børn: Signe på fire år, Lydia på to år og lille Karen på fire måneder.
Familien Nielsen består af Lisbeth, der er journalist, Jens, der er snedker, og deres tre børn: Signe på fire år, Lydia på to år og lille Karen på fire måneder.
Vis mere

Næsten alle var bekymrede

Lisbeth og Jens, der er familiens forældre, forudså, at de nok ville savne kaffe og smør allermest. Mens familiens toårige, Lydia, var nervøs for, hvordan det ville gå, når hun ikke kunne bruge sin sut.

Fire-årige Signe var lidt nervøs for, hvordan familiens måltider ville se ud, når de ikke kunne købe, hvad de plejede, mens Karen på fire måneder ikke gav udtryk for de store bekymringer.

Dog var Lisbeth lidt bekymret for, hvordan det skulle gå med at skifte den lille pige uden produkter lavet af plastik.

Det er ikke helt umuligt

Men det er faktisk muligt. For nogle dage før var B.T. nemlig på besøg hos Gittemarie Johansen, der følger livsstilen 'zero waste.' Her går det nemlig ud på ikke at producere noget affald.

Eller det er næsten muligt. Cirka hver 20. dag går den 25-årige blogger ned med en pose affald i containeren.

Men tilbage hos familien Nielsen var udfordringen især indpakningen. For alt er jo pakket ind i plastik. Selv når de tog på løsmarked, hvor alt er uden emballage, skulle de pakke hænderne ind i plastikhandsker.

Og i vaskekælderen opstod der også problemer. For skal man vælge det flydende vaskemiddel, der kommer i en plastikflaske, eller er det bedre at bruge pulver i en papbeholder, hvor der er små stykker mikroplastik i?

Konklusionen for testfamilien blev, at det er umuligt at leve helt uden plastik. Det er blevet en fast del af vores hverdag, som gør det langt lettere og billigere for os som forbrugere.