I videoen øverst i artikel kan du se med, da B.T. var på besøg hos familien Nielsen, der har sagt ja til at samle deres plastikaffald i en uge.

B.T. UNDERSØGER: Plastik er en af verdenshistoriens vigtigste opfindelser og har på alle ledder og kanter ændret vores liv. I dag kan vi ikke leve uden, men har vi mistet overblikket?

For hvor meget plastik forbruger vi? Hvor afhængige er vi af det?

De spørgsmål har familien Nielsen sat sig for at undersøge. De næste fem dage skal far, mor og tre børn samle alt det plastikaffald, som de producerer i husstanden.

Familien Nielsen består af Lisbeth, der er journalist, Jens, der er snedker, og deres tre børn: Signe på fire år, Lydia på to år og lille Karen på fire måneder.
Familien Nielsen består af Lisbeth, der er journalist, Jens, der er snedker, og deres tre børn: Signe på fire år, Lydia på to år og lille Karen på fire måneder.
Vis mere

Samler og sorterer du plastikaffald i store mængder? Eller synes du, at det hele er ligegyldigt? Send os gerne dine billeder, video eller tanker på ammo@bt.dk.

Emballage, tandbørster, tyggegummi, tandtråd, kondomer, tamponer, sugerør og meget mere.

Mandag mødte B.T. dem i deres hjem på Vesterbro i København sammen med Louise Lerche-Gredal fra den danske miljøorganisation Plastic Change, som skal hjælpe familien på vej.

Det tog heller ikke Louise lang tid at finde de første eksempler på engangsplastik, der efter en kort levetid i familiens køleskab bliver smidt ud.

Mælkekartoner, broccoli og creme fraiche er alt sammen svøbet ind i plastik.

Ifølge plastindustrien bliver 50 procent af alle produkter i EU pakket ind i plast.

Det skyldes, at emballagen holder maden frisk og madspildet mindre. Plastik er nemlig praktisk og billigt, hvorfor det også finder vej til alt fra skønhedsprodukter til elektronik.

Men det betyder samtidig, at en gennemsnitlig husstand i Danmark smider et kilo plastikaffald i skraldespanden om ugen.

Det svarer til mere end en 10.-del af alt affald, som familien producerer.

Hos familien Nielsen vurderer de, at deres plastikaffald vil være under gennemsnittet, når de den næste uge samler det hele sammen.

Far Jens, forudser, at de ender med omkring 0,8 kg plastikaffald, mens mor, Lisbeth, forventer et lavere resultat på 0,5 kg.

For lille fireårige Signe, der er storesøster i børneflokken, er det vigtigste, at affaldet ender det rigtige sted.

»Man må ikke smide plastik i naturen, for hvis en hund spiser det, så dør den,« fortæller hun med en seriøs mime.

Det er ikke kun dyrene og miljøet, som tager skader. Plastik efterladt i naturen udleder nemlig mikroplast, som ender i vores drikkevand og fødevarer.

Du kan følge familien Nielsens plastikforsøg på B.T. fredag den 15. marts og søndag den 17. marts.