Hvert år smider hver dansker i gennemsnit 37 kilo plastik ud.

En stor del af det er engangsplast, og det ender derfor i forbrændingen. Men hvordan ser rejsen fra skraldespand til forbrændingsanlæg egentlig ud - og hvad med det affald, der er genanvendeligt?

Det er B.T.'s reporter taget ud for at undersøge. Hvordan det gik, kan du se i videoen øverst i artiklen.

Hun er nemlig taget med skaldebilen til Amager Ressourcecenter, der tager sig af plastikaffald fra København, Hvidovre, Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommune.

Foto: Camilla Bøgeholt Lund
Vis mere

Esben Møhl, der er driftsleder, fortæller, at det er vigtigt, at plastikken er madfri og drypfri, når du smider den i skraldespanden.

Men hvad bliver det genanvendelige plastik så til, tænker du måske. Nu skal du høre.

Det bliver blandt andet lavet om til kødbakker, madkasser, tæpper, måtter, møbler, sportstøj, indkøbsposer og shampooflasker.

Men hvis plastikken ikke bliver sorteret ordentligt, så det bliver et blandingsprodukt, som ikke kan genanvendes til meget andet end kofangere.

På Amager Ressourcecenter kommer der cirka 4.000 tons plastik ind om året.

Men det er faktisk ikke her, plastikaffaldet ender. På centeret forbereder man det, så det kan sendes videre til Tyskland, hvor det genanvendelige smeltes om og engangsplasten brændes væk.

De har dog en test-sorteringsmaskine, hvor plastikken bliver sorteret. Men det er ikke en maskine, der anvendes i praksis.

Dog har man en drøm om, at det en dag bliver muligt for centeret selv at genanvende det plastikaffald, de henter rundt omkring i kommunerne.