Lyt til artiklen

»Kan du mærke, at jeg er begejstret?« spurgte en læge angiveligt den patient, han var ved at undersøge. Alt imens han pressede sit underliv ind mod hendes hånd.

Ved samme lægetjek på Viborg Sygehus skulle han – uden patientens samtykke – have foretaget en vaginal undersøgelse med fingrene og befølt hendes bryster.

Vel og mærket ved en undersøgelse, der omhandlede en skade på kvindens ankel og knæ.

Sådan lyder det i sagens anklageskrift, som B.T. har fået aktindsigt. Anklageskriftet beskriver i seks punkter, hvordan lægen er tiltalt for at have blufærdighedskrænket og forgrebet sig på flere kvinder samt misbrugt sin stilling.

Den 30-årige læge har siden foråret siddet varetægtsfængslet. Det er tidligere kommet frem, at han nægter sig skyldig i sagen, hvis første forhold omhandler en undersøgelse tilbage i januar.

Her var en kvinde om formiddagen 14. januar mødt til kontrol på ortopædkirurgisk afdeling på Viborg Sygehus.

Hun skulle have tjekket en brækket fod og nogle mærker på benet.

Lægen flyttede undersøgelsen angiveligt sit fokus længere op på hendes krop. Op til hendes bryster.

I anklageskriftet lyder det, at han i forbindelse med undersøgelsen førte sin hånd op under kvindens bluse og befølte hende.

Dermed gjorde han sig ifølge tiltalen ikke alene skyldig i brud på straffelovens paragraffer om stillingsmisbrug og blufærdighedskrænkelse. Han overtrådte også den autorisationslov, han som læge er underlagt, lyder det.

To dage senere var den ifølge anklageskriftet gal igen.

Her skulle den 30-årige på selvsamme afdeling have overtrådt straffelovens paragraf 216, da han undersøgte kvinden, som omtales i denne artikels indledning.

Mere konkret den del af voldtægtsparagraffen, der omhandler andet seksuelt forhold end samleje.

I samme forhold er han også tiltalt for stillingsmisbrug, blufærdighedskrænkelse og overtrædelse af autorisationsloven.

Nøjagtig samme paragraffer er taget i brug i de forhold, der tager udgangspunkt i en episode på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Den episode, der i foråret fik sagen til at rulle.

Her skulle en 27-årig kvinde 20. marts klokken 17.45 være blevet undersøgt af lægen, mens hun med influenza og 40.5 i feber var indlagt på akutafdelingen.

En afdeling, han slet ikke var tilknyttet.

Det påståede overgreb fandt i øvrigt sted i et tidsrum, hvor han ikke var vagtsat.

Under sin undersøgelse af patienten skulle den 30-årige læge med sine fingre have undersøgt kvinden både rektalt og vaginalt. Uden hendes samtykke.

Det er anklagemyndighedens påstand, at lægen også tog hende på brysterne. Og hev hende i brystvorterne. Mod hendes vilje.

Fem dage senere blev lægen sigtet, varetægtsfængslet og bortvist fra sit job. Og står det til anklagemyndigheden, skal han ikke have det igen.

Det er nemlig anklagerens påstand, at manden – såfremt han kendes skyldig – skal fratages retten til at udøve sin lægegerning.

En gerning, han under et år forinden havde lovet at »udføre samvittighedsfuldt og til gavn for sine medmennesker«, som det lyder i lægeløftet.

Sagen skal for retten i Aarhus til december. Der er afsat fire retsdage, og går alt efter planen falder der dom på årets korteste dag – 21. december.