Lyt til artiklen

Herlufsholm Kostskole bryster sig af at være stedet, hvor fremtidens samfundselite formes.

For selvom det for tiden er historierne om krænkelser, vold og overgreb, der fylder om den sydsjællandske eliteskole efter TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder', så har en lang række velkendte og anerkendte danskere gennem tiden svunget studenterhuen fra godset i Næstved.

Kongelige

Prins Nikolai
2014-2018

Tilbage i 2014 startede prins Nikolai på Herlufsholm i 10. klasse på Herlufsholm, hvor han efterfølgende fortsatte i gymnasiet og blev student i 2018.

Hans mor, grevinde Alexandra, fortalte for nylig til B.T., at prins Nikolai kun havde »gode minder fra sin skoletid på Herlufsholm«.

Det var ikke mindst på kostskolen i Næstved, at prins Nikolai fandt sin nuværende kæreste, Benedikte Thoustrup, og her han undervejs i sin skolegang opstartede sin karriere som model.

Prins Nikolai har tilbragt sine første år på henholdsvis Krebs Skole og kostskolen Herlufsholm, hvor han gik i gymnasiet. Prinsen kan derfor få sig en overraskelse, hvis rusturen på CBS bliver en vild en af slagsen, som der tidligere er set eksempler på.
Prins Nikolai har tilbragt sine første år på henholdsvis Krebs Skole og kostskolen Herlufsholm, hvor han gik i gymnasiet. Prinsen kan derfor få sig en overraskelse, hvis rusturen på CBS bliver en vild en af slagsen, som der tidligere er set eksempler på. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Prins Christian
2021-2024

I 2021 begyndte prins Christian i 1. g som kostskoleelev på Herlufsholm efter at have afsluttet sin folkeskoletid frem til 9. klasse på Tranegårdsskolen i Gentofte.

Kongehuset meldte dengang, at opstarten på den sydsjællandske kostskole var efter prinsens eget ønske, og prins Christians bedste ven siden barndommen, den jævnaldrende Holger Skeel, var da også allerede elev på skolen.

Danmarks kommende konge forventes at få sin studentereksamen i 2024 – hvis han da ikke bliver trukket ud af skolen af sine forældre, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, som både kongehuseksperter og et stort flertal af B.T.s læsere mener bør gøres.

Prinsesse Isabella
Kommende elev

Det er planen, at prinsesse Isabella skal starte i 9. klasse på Herlufsholm efter sommerferien.

Dermed gør hun sin storebror, prins Christian, selskab som kostskoleelev på skolen, når hun har afsluttet sin 8. klasse på Tranegårdsskolen i Gentofte – og Frederik og Mary har punget de 157.000 kroner ud, som skoleåret 2022-2023 koster.

Skuespillere

William Jøhnk Nielsen
Student 2015

Da William Jøhnk Nielsen som 14-årig gik i 9. klasse på Herlufsholm, modtog han samtidig stor hæder for sin rolle som den sorgramte skoledreng Christian i Susanne Biers film 'Hævnen'.

Han tog efterfølgende også sin gymnasieuddannelse på kostskolen, hvor han som 3.g'er formåede at blive elevrådsformand.

Pilou Asbæk
Student 2001

Skuespilleren Pilou Asbæk er blandt de nyere gammelherlovianere, og selvom han »ikke kunne lide« skolen, da han startede, så var det her, han fandt passionen for det, der siden blev hans hverv.

»Jeg havde det en lille smule svært det første halve år,« fortalte han i 'Go' morgen Danmark' i 2017 og forklarede, at han ikke droppede ud for at bevise over for sin ven, at han kunne klare mosten.

»Mange af de ting, som Herlufsholm giver dig, har jeg brugt i mit arbejde hver eneste dag,« lød det ligeledes fra skuespilleren.

Omar Shargawi
Student 1993

Filminstruktør og skuespiller Omar Shargawi begyndte som 13-årig på Herlufsholm Kostskole, hvor han også tog sin studentereksamen.

Han har tilbage i 2010 fortalt til Information, at han som ung rod blev sendt af sted af sin mor til skolen med den »strenge disciplin« og en rektor, der var en »dansk udgave af Saddam Hussein«, men for ham var skoletiden en positiv oplevelse.

»Der var også mange eksempler på, at folk ikke var stærke nok til at gå der, de røg i svinget på alle mulige måder. De værste eksempler røg på den lukkede afdeling. Men det fik mig i den rigtige retning og har fået mig til at holde fast i mine ambitioner og forfølge mine drømme,« fortalte han til dagbladet.

Filminstruktør og skuespiller Omar Shargawi.
Filminstruktør og skuespiller Omar Shargawi. Foto: Erik Refner
Vis mere

Peder Bille
Student 2002

Skuespiller Peder Bille fortæller til B.T., at han havde en »god« og »tryg« skolegang i de fire år, han var indskrevet på Herlufsholm.

»Dengang var der nultolerance over for vold og anden krænkende adfærd, og som præfekt havde man ingen beføjelser til at straffe andre elever – kun hjælpe. Så jeg kan ikke genkende den kultur eller adfærd,« understreger 'Fasandræberne'-skuespilleren.

Joen Bille
Student 1962

Ovenståendes far, skuespiller og ven af kongehuset Joen Bille fik sin studentereksamen fra Herlufsholm tilbage i 1962, og for nylig fortalte han til Ekstra Bladet, at han ikke kan genkende det billede, TV 2-dokumentaren tegner med vold og overgreb, fra sin egen tid på skolen.

»Der skal gribes ind med det samme. Det er på tide, at der bliver taget fat i problemerne, og der sættes en stopper for dem,« siger skuespilleren til mediet.

Skuespiller Joen Bille ankommer med sin kone, kunstkritiker og forfatter Bente Scavenius, til dronning Margrethes fødselsdag på Fredensborg Slot i 2015.
Skuespiller Joen Bille ankommer med sin kone, kunstkritiker og forfatter Bente Scavenius, til dronning Margrethes fødselsdag på Fredensborg Slot i 2015. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Skuespiller og teaterchef Peter Reichardt
Student 1986

Skuespiller og teaterchef Peter Reichardt fik sin studentereksamen fra Herlufsholm, men det var særligt en ikke uddybet oplevelse i kostskolens 7. klasse, der kom piblende frem i hans hoved, da han så TV 2-dokumentaren.

»Jeg havde slet ikke en oplevelse af, at det var noget, som andre også oplevede, selvom – når jeg tænker tilbage – jo godt kan huske, at der var elever, der ikke var så glade for stedet. Men det tænkte jeg ikke var usædvanligt for en skole, hvor eleverne også bor,« fortalte Peter Reichardt for nylig til DR.

I en tidligere dokumentar har han dog fortalt, at han klarede sig igennem.

»Man var delt op i to grupper: Dem, der kunne klare det, og dem, der ikke kunne klare det. Jeg var bestemt en af dem, der kunne klare det. Men jeg synes også, at jeg lærte nogle grimme sider af mig selv at kende,« lød det dengang.

Flora Ofelia Hofmann Lindahl
Folkeskole

Den prisvindende unge skuespiller Flora Ofelia Hofmann Lindahl er også blandt tidligere elever på kostskolen. Hun vandt desuden MGP tilbage i 2015 med sangen 'Du Du Du'.

Flora Ofelia har ikke ønsket at kommentere TV 2s dokumentar over for B.T.

Flora Ofelia modtog prisen for Bedste kvindelige skuespiller ved filmfestivalen San Sebastian i 2021.
Flora Ofelia modtog prisen for Bedste kvindelige skuespiller ved filmfestivalen San Sebastian i 2021. Foto: Javier Etxezarreta
Vis mere

Erhvervsfolk

Hummel-direktør Christian Stadil
Student 1990

Christian Stadil er blandt de gammelherluvianere, der har bibeholdt en stærk tilknytning til skolen, efter han dimitterede i 1990. På skolens hjemmeside kan man ikke mindst se, at Christian Stadil er blandt dem, der anbefaler skolens Alumninetværk for tidligere elever.

Men skolen var bestemt ikke, som Hummel-milliardæren i første omgang havde håbet.

»Min far fik overtalt den daværende rektor til at bilde mig ind, at der var et meget velsmurt og velfungerende militærkorps på Herlufsholm, så jeg blev snydt til at starte på skolen,« fortalte Christian Stadil i 'Go' morgen Danmark' tilbage i 2017, hvor han uddybede, at han har haft stor »gavn og glæde« af sin skoletids disciplin, orden og hierarki.

Tv-vært Hans V. Bischoff
Student 1950

Den afdøde Cavling-vindende tv-journalist Hans V. Bischoff er også blandt tidligere studenter fra Herlufsholm. Han var især kendt for sin værtsrolle på TV Avisen og quizprogrammet 'Hvornår var det nu, det var'.

TV-journalist Hans V. Bischoff.
TV-journalist Hans V. Bischoff. Foto: MORTEN JUHL
Vis mere

Kunstner Kristian von Hornsleth
Student 1982

Billedkunstneren Kristian von Hornsleth fortalte allerede i 2015 til Se og Hør, at der foregik »psykisk tortur« på Herlufsholm Kostskole.

For ham var gymnasietiden dog en god oplevelse, som han sammenligner med at »være på lejrskole tre år i træk«. Hans datter går desuden nu i 9. klasse på kostskolen og har heller ikke oplevet noget lig det, man hører om i 'Herlufholms hemmeligheder'.

»Man skal have en positiv indstilling til det der system. Hvis der er nogle, der skubber til dig eller laver sjov med dig, skal du ikke sige 'jeg ringer hjem til min mor'. Det er en del af systemet og traditionerne,« fortalte Kristian von Hornsleth for nylig i B.T.-podcasten 'Det vi taler om'.

Diamantdronning Katerina Pitzner
Student 1988

Tilbage i 2016 fortalte 'Diamantfamilien'-matriarken Katerina Pitzner i sin bog 'Diamantjægeren', at hun »elskede« at gå og bo på Herlufsholm, hvor der var fred og forudsigelighed, og hvor hun blev taget godt imod af de andre elever.

Til B.T. fortalte hun dog for nylig, at mens hun anså skolen som »et trygt hjem i tre år«, så herskede der også en »survival of the fittest-kultur«.

»Jeg ved, at der til tider var en barsk tone, men at den er udviklet til en grusom krænkerkultur, er rystende og dybt tragisk,« sagde hun i forbindelse med TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder'.

Også hendes døtre, Ophelia og Elvira, har gået på Herlufsholm – og sluppet godt fra det ifølge deres mor. Sidstnævnte tiltrak sig ellers en del opmærksomhed, da hun i 2014 som 1.g'er stak af fra kostskolen.

Katerina Pitzner med døtrene Ophelia, Thalia og Elvira.
Katerina Pitzner med døtrene Ophelia, Thalia og Elvira. Foto: TV 2/Diamantfamilien
Vis mere

Adelige

Komtesse Ingrid

Komtessen med det fulde navn Ingrid Alexandra Irma Astrid Benedikte von Pfeil und Klein-Ellguth har også været elev på kostskolen – og blandt andet fik hun i 2019 besøg af sin bedstemor prinsesse Benedikte.

Tidligere baronesse Caroline Fleming

Den tidligere baronesse Caroline Fleming har også gået på Herlufsholm, hvorfra hun blev student i 1994. Hendes ældste søn, Alexander Fleming, begyndte for få år siden på skolen.

I artiklen herunder kan du blive klogere på flere af de adelige – og venner af det danske kongehus – som har gået på Herlufsholm.