Man plejer gerne at sige, at der er meget få kriser i det danske kongehus i forhold til i andre lande. Men i denne uge bristede denne illusion.

De rystende afsløringer om de kongelige børns skole er nu blevet kronprinsparrets største krise, og de må handle resolut og trække prins Christian ud af skolen. Det kan ikke være anderledes.

TV 2 dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' afslører nemlig nye rystende forhold som overgreb, vold og mobning på eliteskolen i Næstved, hvor prins Christian er elev, og hvor prinsesse Isabella skal gå efter sommerferien.

Sagen eksploderede torsdag, hvor Kronprinsparret kom med en udtalelse: De finder forholdene uacceptable. Men i stedet for at trække prins Christian ud øjeblikkeligt 'følger man udviklingen'.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary med deres ældste søn, den kommende konge, prins Christian, foran kostskolen Herlufsholm, hvor han skal tage sin 1.g færdig, før han bliver trukket ud af skolen.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary med deres ældste søn, den kommende konge, prins Christian, foran kostskolen Herlufsholm, hvor han skal tage sin 1.g færdig, før han bliver trukket ud af skolen. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Vis mere

Det er efterhånden blevet Kongehusets luftige yndlingsvending, men er simpelthen ikke godt nok.

Det er der to grunde til:

Den første er åbenlys. Vores fremtidige konge skal naturligvis ikke færdes i et så toksisk miljø som det, der beskrives på Herlufsholm.

Vi danskere er et meget lidt højtideligt folkefærd, der lever i illusionen, at prins Christian bare er en 16-årige dreng. Kronprins Frederiks ofte uhøjtidelig facon fastholder dette billede af, at Kronprinsfamilien også bare er en helt almindelig familie, der spiser Solgryn til morgenmad og cykler i skole.

Det er de ikke.

Prins Christian bliver vores statsoverhoved en dag, og det er som bekendt teenageårene, der former os som mennesker. Herlufsholm Kostskole kommer til at skabe fundamentet for vores konge. Det går naturligvis slet, slet ikke, set i lyset af de voldsomme historier om overgreb, vold og mobning.

Den anden åbenlyse grund er, at kronprinsesse Mary i årevis har sat fokus på børns trivsel, og Mary Fonden har som formål at bekæmpe mobning.

Det giver jo ingen mening at sige, at man kæmper mod mobning og for børns trivsel, når man sender sine børn på Herlufsholm.

Kronprinsessen arbejder for børns trivsel – men sender sine børn direkte ind i løvens hule.
Kronprinsessen arbejder for børns trivsel – men sender sine børn direkte ind i løvens hule. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Mary Fondens hjemmeside kan man se et stort billede af kronprinsesse Mary, hvor der står, at fonden 'arbejder for et samfund, hvor alle oplever at høre til'.

I dag klinger disse ord hult.

Mary Fondens arbejde bliver decideret modarbejdet på Herlufsholm Kostskole, hvor rige forældres børn i årevis har fået lov til at krænke hinanden indbyrdes i et giftigt miljø, der nu afsløres af 50 elever, hvor blot to af dem tør stå frem i TV 2s dokumentar.

Faktisk har man vidst i årevis, at forholdene på Herlufsholm ikke var normale. Allerede i 2004 fortalte Kasper Hansen i Dagbladet Information om sine frygtelige oplevelser på skolen. Billedkunstneren Kristian von Hornsleth fortalte allerede i 2015, at der foregik 'psykisk tortur' på skolen'.

Jeg kan slet ikke forstå, at Kronprinsparret har sendt børnene til Herlufsholm vel vidende, at skolen var skandaleramt. Og nu er det hele kulturen, der bliver betegnet som 'sadistisk' i den nye dokumentar.

Jeg tør næsten ikke tænke på, hvad det er for nogle børn, der kommer ud af de syge miljø. I værste fald bliver de iskolde, afstumpede individer, der viderefører Herlufsholms syge værdier i resten af det danske samfund.

Prinsesse Isabella blev konfirmeret i Fredensborg Slotskirke 30. april 2022. Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og børnene prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine.
Prinsesse Isabella blev konfirmeret i Fredensborg Slotskirke 30. april 2022. Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og børnene prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det er ikke normalt, at børn opfører sig sådan. Sådan er livet ikke på de fleste almindelige skoler i Danmark, og det er nok også derfor, at danskerne reagerer så voldsomt på afsløringerne om Herlufsholm.

82 procent af B.T.s læsere siger i en afstemning (58.000 har stemt), at Kronprinsparret bør trække børnene ud af skolen, og sådan reagerer danskerne faktisk ikke normalt, når mindre dårlige historier rammer Amalienborg. Kongehusets sociale medier flyder også over med opfordringer om, at børnene bør skifte skole.

Det er tilsyneladende et overvældende ønske blandt danskerne, at de kongelige børn ikke skal færdes på Herlufsholm. Faktisk bør ingen børn færdes i den kultur. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary bør lytte til danskerne og trække deres børn ud af det syge miljø.

De har fortjent en bedre fremtid. Og vi har faktisk også fortjent en konge, der er opvokset med sunde, danske værdier som respekt, ligestilling og empati.