For 14 år siden var de en landeplage på tv. Men hvor endte tivoli-familien med de store drømme? Og de frie fugle Jan, Johnny, Martin og Diana – unge skæbner, der knap kunne passe på sig selv?

Husker du dem? 90ernes gøglerfamilie, der vadede ind i danskernes stuer og blev frontløbere for helt ny tv-underholdning. Et gennem tre generationer familiedrevet og omrejsende tivoli, hvor en hvidhåret ‘gøgler af guds nåde’ benhårdt kørte rundt med sine medarbejdere, der knoklede for mindstelønnen, blev stuvet ind i beboelsesvogne, og hver især havde sit at slås med.

TV: 'Jeg vil dø før Dahlgårds Tivoli'

Dahlgårds Tivoli blev en landeplage i bedste sendetid. Leif og Anni, Palle og Anette, Marianne og Jørgen Dahlgård og fjerdegenerationen af unger blev i 1999 omdrejningspunkt for en af de første danske dokusoaps. Otte afnsit. En blanding af tv-dokumentar og sæbeopera, der følger helt almindelige mennesker.

Sommerens mest sete program

Da DR ringede og spurgte, om et kamerahold måtte rejse med, tvivlede Dahlgård-familien på, at de ville have noget interessant at byde på. Men Dahlgårds Tivoli blev sommerens mest sete program, og knap en million danskere så med. Der var hverken brug for komplotter eller mord, når det gjaldt liv og død at få tivolihjulet til at køre rundt. Hverdagens små dramaer blev store. En polsk medarbejder, der nær blev mast til døde i en karrusel. En vildfaren kugle i skydeteltet. En gøglerfamilie på en rejse, der bød på kærlighedshistorier, øretæver og en flok medarbejdere, der havde besvær nok med at komme op om morgenen og skred, når de ikke længere gad ’alt det knokkelarbejde’.

Gøglerfamilien ansatte revl og krat, der kun med møje kunne oplæres i at lave en candyfloss, og Leif og Anni Dahlgård blev reserveforældre for dem, ‘der ikke vidste, hvad kærlighed var’.

Altid på fladt midtjysk

Og kunne man ikke lide lugten i Dahlgårds Tivoli, var man velkommen til at finde et andet, som ejeren Leif Dahlgård igen og igen proklamerede. Altid på fladt midtjysk og med bløde d’er.

Dahlgårds Tivoli delte også vandene dengang i 1999. For nogle seere var det et studie i dårlig smag, hvor en flok unge mennesker næppe anede, hvad de gik ind til, da de blev til national underholdning. For andre var det bare uhyrlig morskab. De fleste grinede nok mere ad de unge skæbner, der gennem tiden sjoskede væk fra tivoliet med en nylonsports-taske og en sort sæk over skulderen, end de grinede med dem.

Dette er historien om Dahlgårds Tivoli anno 2013. Se her hvordan det er gået syv af de medvirkende fra dengang:

Palle Dahlgård: Slamsuger-firmaet betaler regningerne

Anni Dahlgård: Ramt af syv blodpropper

Johnny Frandsen: Afviser rygter - er IKKE død af overdosis

Jan Lund Sørensen: Jeg har fået tæsk

Martin Enevoldsen: Har ikke talt med Diana siden

Leif Dahlgård: Jeg vil gerne dø herude

Anette Dahlgård: Derfor stoppede jeg