I 1996 lykkedes det et hold forskere i Skotland at klone et får. Fåret blev døbt Dolly. Og nu er det lykkedes et hold kinesiske forskere at klone en abe for første gang nogensinde. Hermed er man kommet et teoretisk skridt tættere på at klone mennesker.

Det tog 79 æg at skabe to abe-unger Zhong Zhong og Hua Hua for nogle måneder siden. Dog blev de skabt ud fra et abe-foster og ikke ud fra et voksent eksemplar ligesom Dolly, der var det første pattedyr, som blev skabt ud fra et voksent eksemplar. Resultatet er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'Cell'.

Det skriver nyhedsbureauet Associated Press.

Et hold kinesiske forskere har skabt de to kloner Zhong Zhong og Hua Hua.
Et hold kinesiske forskere har skabt de to kloner Zhong Zhong og Hua Hua. Foto: Sun Qiang and Poo Muming
Vis mere

Aberne er et par måneder gamle.
Aberne er et par måneder gamle. Foto: CHINA DAILY
Vis mere

Chefforsker Muming Poo lægger dog vægt på, at han ikke har nogen intention om at gå skridtet længere og klone mennesker af etiske årsager. At det nu er lykkedes at klone aber kan være nyttigt af forskningsmæssige årsager, da man kan bruge dem til medicinske studier, da deres fysiologi ligger tæt op af menneskets.

Zhong Zhong og Hua Hua tilhører racen makak.

Den amerikanske dyreretsforening PETA er stor modstander af at klone dyr. Senior Vice President Kathy Guillermo har udtalt sig omkring de kinesiske abe-kloner.

»Kloning er forfærdeligt. Et spild af liv, tid og penge. Og man kan slet ikke forestille sig de lidelser, som disse eksperiementer skaber,« siger hun.

Og hun kan meget vel have ret i, at aberne kan blive udsat for forfærdelige oplevelser. De kinesiske forskere har tænkt sig at skabe abe-kloner, som har de forfærdelige sygdomme Alzheimers og Parkinsons. Målet er at kunne udvikle medicinske behandlinger.

Videnskab.dk har talt med Henrik Callesen, der er professor på Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet omkring kinesernes abe-kloner.

»Det er første gang, det er lykkedes at bruge den samme teknik til at klone primater. Efter at Dolly blev født i 1996, har der rundt omkring i verden været forsøg på at bruge teknikken til at klone aber, men der er, så vidt jeg ved, aldrig tidligere kommet levedygtige unger ud af det,« siger han.

Aberne er skabt i Kina.
Aberne er skabt i Kina. Foto: CHINA DAILY
Vis mere

Et af målene er, at man vil skabe kloner, der kan hjælpe menneskeheden med at forske i forfærdelige sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.
Et af målene er, at man vil skabe kloner, der kan hjælpe menneskeheden med at forske i forfærdelige sygdomme som Alzheimers og Parkinsons. Foto: HANDOUT
Vis mere

Professoren mener, at der er lang vej igen før, kineserne rutinemæssigt kan skabe kloner af aber.

»Første gang det lykkes at klone en ny dyreart, er altid en milepæl, men erfaring viser, at der går lang tid, før kloning af en dyreart bliver en rutinemæssig procedure. Arbejdet er langvarigt og omkostningsfuldt, og man skal regne med, at der er mange ægceller, som ikke bliver til levedygtige dyr,« siger Henrik Callesen.

I fåret Dollys 7. leveår i 2003 måtte man aflive den, fordi Dolly blev ramt af en lungesygdom.