Han husker tydeligt, da han fuldstændig udkørt stod på den modsatte langside af velodromen og så sin mangeårige ven køre deres største triumf hjem.

»Jeg fik et kæmpe sug i maven. Fire års hårdt arbejde gik op i en højere enhed lige dér.«

Sådan lyder det fra den danske cykelstjerne Lasse Norman Hansen, der i sommer kunne hænge sin anden olympiske guldmedalje om halsen.

Han havde netop opnået karrierens højdepunkt, da han sammen med makkeren Michael Mørkøv vandt OL-guld i parløb.

Sammen med et sikkert VM-guld i samme disciplin senere på året har OL-metallet betydet, at den gyldne cykelduo er nomineret til B.T. Guld 2021.

Tilbage på velodromen i Tokyo er 36-årige Michael Mørkøv med hænderne i vejret på vej om på langsiden, hvor guldmakkeren står og jubler.

»Det var en enorm lettelse og euforisk glæde, at det lykkedes. Jeg var virkelig træt de sidste 50 omgange. Men da Michael kørte over målstregen... Det var jo helt vildt at opleve,« forklarer Lasse Norman Hansen til B.T.

Kort efter kastede de to danskere sig i armene på hinanden, inden de fik lagt Dannebrog rundt om skuldrene.

Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv kort efter at have sikret OL-guldet.
Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv kort efter at have sikret OL-guldet. Foto: ODD ANDERSEN
Vis mere

Et øjeblik, der uundgåeligt rørte de mange danskere, som sad og så med hjemme i stuerne.

»I det moment, vi mødes, begynder vi bare at råbe: ‘Ja, vi fucking gjorde det',« siger han og tilføjer, at øjeblikket var kulminationen på et år med spandevis af udfordringer:

»Hele året op til har bare været en kæmpe mental udfordring for os på grund af coronavirus og uvished i forhold til, om OL ville blive afholdt. Derfor var det en lettelse, at det lykkedes.«

Med Dannebrog på brystet og tårer i øjenkrogen trådte de to cykeltryttere herefter op øverst på podiet.

Et følelsesladet øjeblik for de to venner, der havde svært ved at holde tårerne tilbage.

»At kunne dele det med en mand, der arbejder så hårdt for sit hold, og altid er bundsolid samt et godt menneske, det betød ALT!« forklarer 29-årige Lasse Norman Hansen og fortsætter:

»Det at vinde med ham ved min side var kæmpestort. Michael har i mine unge år været et idol for mig, og nu er han blevet min mentor. Jeg ser så meget op til ham.«

Vejen til den historiske guldmedalje var dog både lang og ekstremt hård.

Lasse Norman Hansen (tv.) og Michael Mørkøv med Dannebrog over skuldrene efter triumfen.
Lasse Norman Hansen (tv.) og Michael Mørkøv med Dannebrog over skuldrene efter triumfen. Foto: ODD ANDERSEN
Vis mere

Faktisk lignede det i starten af de 200 omgange på banen i den japanske hovedstad ikke ligefrem, at de danske stjerner skulle ende øverst på medaljeskamlen.

Tværtimod.

»Det blev ikke helt det løb, vi havde sigtet efter, for vi får en skidt start. Vi følte dog, at vi havde så mange værktøjer, at vi havde muligheden for at vende det hele, da vi før har vist, at vi har et niveau, som ingen andre har,« lyder det fra Norman, der fortsætter:

»Vi vidste, vi havde forberedt os godt. Ved VM året forinden havde vi sat de andre på plads, så vi havde en stor selvtillid, men vi ved også, at ved et OL kommer konkurrenterne med et niveau, man ikke har set før. Derfor er sejren da også så meget federe.«

Hele OL-oplevelsen var dog ikke kun ren eufori og lykke for den danske cykelrytter.

For blot tre dage forinden var han nemlig en del af en stor dansk skuffelse, da Danmarks helt store guldhåb, banelandsholdet i 4000 meter holdforfølgelsesløb, nedtrykt måtte nøjes med en sølvmedalje.

Noget, som krævede, at han måtte grave dybt for at finde overskuddet til endnu en tur på cyklen.

»Jeg plejer at være god til at adskille de to discipliner ad ved et stævne, men den kamel skulle da lige sluges, inden jeg røg op på cyklen igen,« forklarer Lasse Norman Hansen, inden han fortsætter:

Cykelduoen vandt i oktober VM-guld i parløb.
Cykelduoen vandt i oktober VM-guld i parløb. Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Vis mere

»Skuffelsen ramte mig hårdt, men parløbet var også en ny chance for at vinde guld. Det gav mig en ekstra sult, så på en eller anden måde måtte jeg bare parkere den skuffelse.«

Sommerens medalje var femte gang i karrieren, Lasse Norman Hansen tog metal ved et OL. Fynboen rykkede dermed op på en delt førsteplads på listen over danske atleter med flest medaljer i OL-sammenhæng.

Han er dog ikke tvivl om, hvilken af dem han er mest stolt af.

»Det har taget mig ni år at vinde endnu en guldmedalje siden den første i 2012, og dengang vidste jeg ikke helt, hvad jeg lavede, og det hele var lidt overvældende. Jeg havde ikke på samme måde sat næsen op efter det. I år tog vi så afsted som favoritter, og derfor betyder denne sejr lidt mere,« afslutter han.

31. december kan du på bt.dk læse et interview med den anden af de tre nominerede til B.T. Guld 2021.