»Ikke i min vildeste fantasi havde jeg forestillet mig, at han kunne blive så syg af en virus. Hans lunger klappede nærmest sammen.«

Sådan lød det fra en følelsesladet Christina Evers Wessel, der er mor til Elias på to år.

I midten af august bliver Elias alvorligt syg – og på blot ét døgn går familien fra besøg hos lægen, til lægevagten og til sidst på Skejby Sygehus, har Christina Evers Wessel fortalt til B.T.

Elias var blevet smittet med luftvejsinfektionen RS-virus. Og det er han bestemt ikke ene om.

Netop nu er der indlagt omkring dobbelt så mange småbørn med RS-virus, som der plejer at være i højsæsonen – som er i februar måned.

Det får nu alvorlige konsekvenser på de danske hospitalers børneafdelinger.

Flere steder er belastningen blevet så stor, at planlagte aftaler og operationer må aflyses, skriver DR.

»Vi kan risikere, at antallet stiger endnu mere. Det er i hvert fald det, vi ser nu. Det bekymrer os selvfølgelig, og derfor er vi i gang med at opruste, så vi kan modtage endnu flere børn,« siger ledende overlæge på Aalborg Universitetshospitals børne- og ungeafdeling, Charlotte Rittig, til DR.

På grafen herover kan du se, at antallet af smittetilfælde med RS-virus normalt topper i slutningen af vinteren. I år er smitten startet langt tidligere – og har udviklet sig langt voldsommere – end vi plejer at se.
På grafen herover kan du se, at antallet af smittetilfælde med RS-virus normalt topper i slutningen af vinteren. I år er smitten startet langt tidligere – og har udviklet sig langt voldsommere – end vi plejer at se. Foto: Graf: Statens Serum Institut
Vis mere

Er dit barn indlagt med RS-virus og har du lyst til at fortælle B.T. om oplevelsen? Så må du meget gerne skrive til os på 1929@bt.dk.

Hospitalet er ved at hente lægestuderende ind for at aflaste det pressede personale.

Der er netop nu 27 indlagte på Aalborg Universitetshospitals børneafdeling. 19 af indlæggelserne skyldes RS-virus.

RS-virus rammer især børn og topper normalt sidst på vinteren.

Hvorfor smitten er steget voldsomt allerede i sommermånederne er uvist. Men ifølge Lasse Skafte Vestergaard, som er afdelingslæge hos Statens Serum Institut, kan det hænge sammen med genåbningen af landet i kølvandet på corona.

»En forklaring på den stigende smitte kan være, at de mindste børn ikke er blevet udsat for RS-virussen i lige så høj grad som normalt, fordi hele samfundet har været lukket ned. Når der kommer en ny smittespredning, er der derfor flere, der er sårbare,« sagde Lasse Skafte Vestergaard til B.T. 14. september.

Omkring tre procent af de danske børn indlægges med RS-virus inden for de to første leveår.

To-årige Elias måtte have hjælp af en respirator til at trække vejret under dele af sin indlæggelse.

Da B.T. talte med hans mor Christina Evers Wessel i starten af september, kunne hun heldigvis fortælle, at Elias stille og roligt var begyndt at blive sig selv igen.