»Man kan ikke få anden tanke, end at der blandt medarbejderne i forvaltningen har været den idé, at den måde, man gjorde det på, har været korrekt.«

Sådan sagde en rystet Aalborg-borgmester, Thomas Kastrup Larsen (S), da advokatfirmaet Horten præsenterede sin kritik af kommunens udbygningsaftaler.

I By- og Landskabsforvaltningen, hvor både direktøren og stadsarkitekten er hjemsendt, er der igangsat en undersøgelse af medarbejderne om, hvorfor der er handlet imod lovgivningen om frivillighed i kommunens aftaler. Alligevel mener Lise Gansted-Mortensen, der er tillidsrepræsentant og medlem af forvaltningens samarbejdsudvalg, ikke, at der er tale om en mistænkeliggørelse af hende og hendes kolleger:

»Det er selvfølgelig en situation, der er lidt hård. Alle er berørte, men jeg vil ikke kalde det en mistænkeliggørelse af alle. Det er en undersøgelse af, hvad der er op og ned i den praksis, der er foregået,« siger hun.

Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, sikrede sig fire år mere som borgmester, men kort efter kommunalvalget offentliggjorde Horten sin undersøgelse af kommunens praksis, der rystede borgmesteren.
Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, sikrede sig fire år mere som borgmester, men kort efter kommunalvalget offentliggjorde Horten sin undersøgelse af kommunens praksis, der rystede borgmesteren. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Lise Gansted-Mortensen fortæller dog, at undersøgelsens konklusioner, hvor 15 ud af 27 undersøgte aftaler over en tiårig periode var fundet 'kritiske' – og ikke én inden for skiven – har gjort det tungt at gå på arbejde for øjeblikket:

»Det er klart, når man siger 'personalejuridisk undersøgelse', at man bliver berørt af det og tænker, hvad det har af konsekvenser,« siger tillidsrepræsentanten, der har oplevet, hvor hårdt det har taget på kollegerne.

»Lige nu forsøger vi at tage hånd om hinanden. Det er jo alt fra at sige 'nå, men så er det sådan, det er' til ikke at have det ret godt og være påvirket. Ingen ved jo, hvem det er, der skal interviewes. Lige nu tænker folk over, hvad det har af konsekvenser – både for enkeltpersoner og forvaltningen som sådan.«

Den ansvarlige rådmand og Thomas Kastrup Larsens partikollega, Hans Henrik Henriksen (S), valgte at sygemelde sig samtidig med hjemsendelselserne af de to øverste administrativt ansatte, direktør Anders Fokdal og stadsarkitekt Peder Baltzer. Men få dage senere vendte han tilbage og har siden over for TV 2 Nord kritiseret flere af sine byrådskollegaer for ikke at tage ansvar.

Udsnit fra Hortens undersøgelse i december af kommunens udbygningsaftaler. I den over 130 sider lange rapport har de vurderet 27 ud af Aalborg Kommunes 57 udbygningsaftaler. Af de 27 undersøgte har 15 fået det røde 'kritisk' stempel, mens seks har fået stemplet 'overvejende kritisk'.
Udsnit fra Hortens undersøgelse i december af kommunens udbygningsaftaler. I den over 130 sider lange rapport har de vurderet 27 ud af Aalborg Kommunes 57 udbygningsaftaler. Af de 27 undersøgte har 15 fået det røde 'kritisk' stempel, mens seks har fået stemplet 'overvejende kritisk'.
Vis mere

Her sagde han samtidig, at han som rådmand havde det politiske ansvar, men jo ikke er med i mødelokalet til forhandlinger mellem kommune og bygherrer.

»Medarbejderne skal klædes bedre på i forhold til, hvordan vi håndterer det her fremadrettet,« sagde den afgående rådmand og langede over for TV 2 Nord ud efter sine partikollegaer for manglende opbakning i forløbet. Til det siger Thomas Kastrup Larsen til B.T.:

»Jeg har ikke så mange kommentarer til, hvad han har følt af opbakning i gruppen. Jeg kan bare sige, at der har været en klar opbakning til, at vi skulle have foretaget en advokatundersøgelse af det her. Den har vi fået, og den giver jo et meget klart resultat: Der er en hel del ting, der skal rettes op på.«

Flere borgere har på Facebook kritiseret politikerne og sammenlignet det med korruption. 'Det er hovedsagelig borgmesterens ansvar!' skrev en bruger.

Alligevel påvirker situationen de menige ansatte i forvaltningen, hvor hverken Lise Gansted-Mortensen eller kollegerne ved, hvem der skal interviewes i undersøgelsen.

Et af de steder, hvor Aalborg Kommune ikke har overholdt det såkaldte frivillighedsprincip i forhold til de udbygningsaftaler, er på den gamle Spritgrund.
Et af de steder, hvor Aalborg Kommune ikke har overholdt det såkaldte frivillighedsprincip i forhold til de udbygningsaftaler, er på den gamle Spritgrund. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Men selvom Thomas Kastrup Larsen har sagt, at det er medarbejderne i forvaltningen, der har handlet i strid med loven, vil Lise Gansted-Mortensen ikke kommentere, om hun føler, politikerne frasiger sig ansvaret og sparker nedad.

»Jeg har ingen kommentarer til den politiske del. Jeg har set og læst Hortens undersøgelse og de konklusioner, de har draget.«

Tager politikerne det ansvar, de skal?

Blinkesmileyerne flyver frem og tilbage i den interne korrespondance fra kommunen, som B.T. har fået indsigt i.
Blinkesmileyerne flyver frem og tilbage i den interne korrespondance fra kommunen, som B.T. har fået indsigt i.
Vis mere

»Det vil jeg ikke kommentere på.«

Men føler du, I har passet jeres arbejde efter bedste evne, når du læser det, der står i rapporten?

»Jeg er sikker på, at alle kollegaer gør deres bedste hver dag. Der er ikke nogen, der møder op for ikke at passe deres arbejde,« slutter Lise Gansted-Mortensen.