»Måske landets bedste.«

Sådan lød de rosende ord fra Berlingskes madanmelder, da han sidste år besøgte Isoteket, der er blevet et stort tilløbsstykke blandt isglade københavnere takket være et bredt sortiment af økologisk italiensk gelato-is.

»Stedets veganske mangois havde den mest intense og rene mangosmag, jeg har smagt,« lød det begejstret fra madanmelder Søren Jacobsen Damm, der kvitterede med seks stjerner til den hypede isbar på Østerbro i København.

Den flotte anmeldelse i Berlingske står dog i skærende kontrast til det syn, der mødte Fødevarestyrelsen under et kontrolbesøg 7. september i Isotekets nye isbar ved Søerne på Nørrebro.

Her blev der gjort en række fund, der sikkert har efterladt Istotekets ejer med en noget dårligere smag i munden end Berlingskes madanmelder.

Fødevarestyrelsen valgte at give den ellers så populære isbar en sur smiley og en bøde på 5.000 kroner for at dumpe i kontrolkategorien 'håndtering af fødevarer'.

Blandt andet konstaterede Fødevarestyrelsen, at Isoteket ikke havde noget håndsæbe ved håndvasken.

Værre stod det til med isbarens medarbejdertoilet, der efter Fødevarestyrelsens opfattelse udgjorde en risiko mod fødevaresikkerheden.

Den hypede isbar Isoteket er kommet i uføre hos fødevaremyndighederne. Arkivfoto.
Den hypede isbar Isoteket er kommet i uføre hos fødevaremyndighederne. Arkivfoto. Søren Bidstrup

Ifølge fødevarereglerne skal dørene til fødevarevirksomheders personaletoiletter og tolietforrum altid været lukkede, så luften fra et toiletrum ikke spredes til andre lokaler og forpester fødevarerne.

Der må heller ikke opbevares fødevarer på hverken toilettet eller i forrummet til et toilet. Begge dele havde Isoteket tilsyneladende valgt at se stort på.

»Dør til toilet og forrum stod åben ved tilsynet start. I forrum til toilet var der opbevaret to sække med glukosepulver. Ude foran forrum håndteres opvask, og cirka fem meter fra dør til forrum håndteres is og vafler mv.,« skriver Fødevarestyrelsen i sin kontrolrapport.

Her kan man yderligere læse, at Isoteket havde følgende bemærkning:

»Jeg beklager virkelig, vi har lavet et forrum til toilet, medarbejderne har svært ved at huske at lukke dørene,« står der i rapporten.

Ifølge kontrolrapporten blev poserne med fødevarer fjernet med det samme under tilsynet, og glukosepulveret måtte varmebehandles inden salg. Ejeren valgte desuden at fjerne al sodavand.

»Afgørelsen undrer mig, men gør mig selvfølgelig også ked af det. Vi tager hygiejne ekstremt alvorligt,« siger Isotekets ejer, Jeppe Villadsen, til B.T.

»Der lå helt konkret to poser med glukosepulver. Det er torskedumt. Men det er dobbeltemballerede sække. Det ændrer ikke på, at de ikke skulle have været der. Det er dumt, men der er ingen risiko ved det, og vi flyttede de to dumme sække,« siger han.

Det er ikke første gang, at Isoteket har glemt at holde toiletdøren lukket. Det samme var tilfældet under et kontrolbesøg, som Fødevarestyrelsen foretog 26. juni.

Dengang udløste det dog blot en indskærpelse – svarende til en advarsel – men med to gebyrlagte opfølgende kontrolbesøg.

»Jeg har undervurderet kravene. Da de kommer igen, står toiletdøren nogle millimeter åben ind til det lokale, der ligger mellem toilettet og køkkenet, hvor vi ikke laver vores is, men kun hakker nødder et par gange om dagen,« forklarer Jeppe Villadsen.

Han åbnede Isoteket på Randersgade på Østerbro i 2017, og siden da er det gået så godt, at Jeppe Villadsen i foråret i år altså kunne åbne sin anden isbar ved Søerne på Nørrebro.

Trods den sure smiley fra Fødevarestyrelsen kan Jeppe Villadsen dog trøste sig med, at Istoteket på Østerbro har opnået en såkaldt elitesmiley.

Elitesmileyen viser, at en virksomhed har fået en glad smiley ved de seneste fire kontroller, og at der ikke har været nogen sanktioner mod virksomheden de seneste 12 måneder.