Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Hvornår har du sidst set Dronningen med udslået hår? Er du født efter 1992, er svaret 'aldrig'.

Det sker nemlig kun ganske sjældent, at vores allesammens dronning slår lokkerne ud og stiller sig frem til offentlig skue.

Det var ikke desto mindre tilfældet torsdag morgen, hvor personalet i anledning af regentens 80-års fødselsdag sang morgensang for hende.

Det musikalske indslag blev fotograferet, og kongehuset har siden i et opslag delt billederne med resten af omverdenen. Her lyder det også, at Dronningen efterfølgende takkede for sangen.

'I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme,' lød det fra personalet, der – naturligvis – stod på behørig afstand af den smilende majestæt, der endnu ikke var kommet i de formelle klæder.

Iklædt en natkjole i blå nuancer og med lokkerne tæmmet af et hvidt hårbånd modtog Dronningen skønsangen fra balkonen i Kuppelsalen på Fredensborg Slot.

Det var også her, Dronningen sidst viste sig med udslået hår. Det skete i forbindelse med hendes og prins Henriks sølvbryllup 10. juni 1992.

Her var parrets nærmeste samlet i haven til morgensang, mens Dronningen og hendes gemal tog imod fra et af slottets vinduer.

Dronning Margrethe og Prins Henrik ses her i vinduet på dagen for deres sølvbryllup.
Dronning Margrethe og Prins Henrik ses her i vinduet på dagen for deres sølvbryllup. Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere

Netop sang er da også et af nøgleordene for fejringen af dronning Margrethes fødselsdag. For selvom den stortanlagte og planlagte fejring for længst er blevet aflyst som konsekvens af corona-krisen, skal majestæten ikke snydes for festlig sang og lykønskninger.

Således sang Danmark virtuel fødselsdagssang for hende klokken 12 – et arrangement planlagt af Sangens Hus og Facebook-siden Danmark synger for dronningen.

Dronningen så med under den transmitterede skønsang, og flere bemærkede, at hun blev rørt til tårer, mens der blev sunget 'I dag er det Dronningens fødselsdag', 'Solen er så rød mor', 'I Danmark er jeg født' og Kim Larsen-klassikeren 'Papirsklip'.

B.T. har desuden i samarbejde med koret Clemes Knejterne fra Aarhus lavet en særlig fødselsdag i anledning af Dronningens runde fødselsdag. Den kan du høre her.