»Det er jo vanvittigt og må stoppes.«

Følelserne hos 85-årige Karen Kjelsmark er helt i kog, og det er der en særlig grund til.

Hun er en af borgerne, der fra 2016 til 2019 har måttet finde sig i, at en 21-årig vaneforbryder med initialerne YJ har begået kriminelle handlinger lige uden for bopælen.

Den omfattende og potentielt farlige kriminalitet er sket 66 gange en lang række steder både i og lige uden for København.

Alligevel har han haft grund til at smile efter dommen for de mange forbrydelser.

YJ fik nemlig strafrabat.

Samlet er han en af i alt 68 dømte siden 2014, der har fået en mildere dom, fordi politi og domstole har brugt for lang tid på sagsbehandlingen.

»Jeg synes, det er sørgerligt, at vores politi og domstole er så langsommelige,« siger Karen Kjelsmark.

Det var lige over for 85-årige Karen Kjelsmarks hus på lille og lukket vej i Lyngby, at 21-årige Yahya J. begik fem af de 66 brud på straffeloven, han sidste år blev dømt for at have begået. Lige over for Karen Kjelsmarks hus sad Yahya J. uden kørekort i uregistreret bil medf stjålne nummerplader. Og så var han i besiddelse af hash og kokain til videresalg. Foto: Thomas Nørmark Krog
Det var lige over for 85-årige Karen Kjelsmarks hus på lille og lukket vej i Lyngby, at 21-årige Yahya J. begik fem af de 66 brud på straffeloven, han sidste år blev dømt for at have begået. Lige over for Karen Kjelsmarks hus sad Yahya J. uden kørekort i uregistreret bil medf stjålne nummerplader. Og så var han i besiddelse af hash og kokain til videresalg. Foto: Thomas Nørmark Krog
Vis mere

Hvad er det så for kriminalitet, at YJ hele 66 gange sidste år blev dømt for at have begået?

En gennemgang af dombogen viser, at han hele 17 gange har været i besiddelse af kokain, hash eller andre stoffer.

Flere gange nåede han at begå narkohandel eller havde til hensigt at gøre det.

Men han nøjedes ikke med at sælge stoffer.

Tre gange var han selv påvirket af ulovlige stoffer, mens han kørte i bil.

Første gang med stoffer i blodet var 1. april 2017, da han kørte i en bil af mærket Rover på Refshalevej ved Christianshavns Vold.

Og halvandet år efter gjorde han det igen. Endda to gange lige efter hinanden.

Dombogen slår fast, at han da blev taget i at have stoffet THC i blodet.

Dokumentation: Her ses et af de tre eksempler på, at YJ udsætter andre trafikanter og gående for risiko for at blive kørt ned, når han påvirket af stoffer kører rundt i en bil. Denne gang i Kastrup.
Dokumentation: Her ses et af de tre eksempler på, at YJ udsætter andre trafikanter og gående for risiko for at blive kørt ned, når han påvirket af stoffer kører rundt i en bil. Denne gang i Kastrup.
Vis mere

Det betegnes som det mest euforiserende stof i hampplanten, der får en til at føle sig 'høj' og opleve en 'rus'.

Helt konkret blev han 9. og 21. oktober 2018 taget i at køre påvirket rundt med dette stof i blodet på Korsikavej og Kastrup på Amager.

Sådan kørsel kaldes direkte for 'farlig for færdselssikkerheden' i dombogen.

Men trods de i alt 66 brud på straffeloven endte YJ med at få en strafrabat hos Retten i Glostrup ved domsafsigelsen den 31. oktober 2019.

Årsag?

Den lange ventetid hos Københavns Vestegns Politi.

YJ begik den første af 66 forbrydelser den 22. marts 2016.

Men først 20. september 2019 sendte Københavns Vestegns Politi hele anklageskriftet til Retten i Glostrup.

31. oktober 2019 faldt der dom mod YJ for 66 brud på straffeloven ved Retten i Glostrup. Grundet ventetid på over tre år, slap han med at skulle afsone halvdelen af sin straf på et års fængsel.  (Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix)
31. oktober 2019 faldt der dom mod YJ for 66 brud på straffeloven ved Retten i Glostrup. Grundet ventetid på over tre år, slap han med at skulle afsone halvdelen af sin straf på et års fængsel.  (Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix) Foto: Anne Bæk
Vis mere

Det vil sige, at der gik over tre år fra første forbrydelse til endelig dom.

Den 31. oktober 2019 idømmes YJ et års fængsel.

Men han slap med kun at skulle afsone seks måneder bag tremmer.

'Retten har ved strafudmålingen lagt vægt på sagens karakter og tiltaltes personlige forhold, her under den tid, som er hengået, siden forholdene blev begået, og som ikke kan tilregnes tiltale,' står der i dombogen.

Og den strafrabat fik YJ, selv om det er hans femte dom af næsten samme slags forbrydelser.

'Tiltalte er tidligere straffet flere gange for tyveri, røveri, overtrædelse af lov om euforiserende stoffer og for kørsel uden førerret,' står der i dombogen.

I alt har kriminelle i 68 sager siden 2014 fået mildere dom på grund af ventetiden hos politi og domstole, viser redegørelse fra Rigsadvokaten til Justitsministeriet.

Og særligt i 2019 er antallet af sager med strafrabat eksploderet. Ligesom ventetiden fra anmeldelse til dom har sat ny rekord

Københavns Vestegns Politi erkender, at de allerede i oktober 2017 rejste tiltale mod YJ for nogen af de forbrydelser, han først dømmes for to år senere, hvor det samlede antal kriminelle gerninger er nået op på svimlende 66.

Men da flere møder med YJ blev aflyst, og der var udfordringer med at have ressourcer til at prioritere efterforskningen, træk sagen i langdrag.

'De mange forhold, der er stødt til efter vores første fremsendelse til retten, og mens vi har afventet gennemførelsen af hovedforhandlingen, medførte, at der kom yderligere fire tillægsanklageskrifter til, inden hovedforhandlingen blev gennemført, hvilket var årsagen til, at sagen var så omfangsrig, da der faldt dom i sagen,' lyder det formelt fra Københavns Vestegns Politi.

Altså har YJ i stor stil fortsat med at bryde loven samtidig med, at politiet allerede har rejst tiltale mod ham for forbrydelserne, han startede med at lave.

85-årige Karen Kjelsmark er alt andet end tilfreds med situationen.

Af de 66 brud på loven, YJ senest er dømt for, skete de fem af dem uden for hendes hus på en lille, lukket villavej i Lyngby.

Her blev han taget i at sidde uden kørekort i en bil med stjålne nummerplader samt være i besiddelse af både kokain til videresalg og hash til eget forbrug.

»Det er i mine øjne forkert, at man ved så mange brud på loven giver halv straf. Det er det helt bestemt,« siger Karen Kjelsmark.

Den 85-årige folkepensionist kommer nu med et klart ønske til politikerne på Christiansborg.

Hun vil gerne have ændret på loven, så det ikke længere skal give mulighed for strafrabat ved lang ventetid hos politi og domstole.

»Det skal helt bestemt stoppes, at dømte får mildere dom af den grund,« siger Karen Kjelsmark.

TIP OS: Har du oplevet den lange ventetid hos politi og domstole har betydet mildere straf til dømte? Skriv til B.T.s undersøgende journalist Thomas Nørmark Krog på tnkr@bt.dk