Landets største muslimske friskole, Iqra Privatskole, mister sin statslige millionstøtte fra og med december 2018.

Det er primært skolens dårlige økonomi, der nu får staten til at stoppe udbetalingerne, meddeler Undervisningsministeriet. Men det økonomiske kaos er langt fra de eneste problemer.

I december sidste år kunne B.T. afsløre, at skolens daværende leder Ahmed Salale spredte videoer fra den islamistiske organisation Hizb Ut-Tahrir i grupper på Facebook. Hizb Ut-Tahrir arbejder for at etablere et verdensomspændende kalifat og har tidligere opfordret til drab mod jøder.

‘En lille video om Hizb Ut-Tahrirs arbejde verden over. Allahu Akbar’, skrev skolelederen blandt andet.

Ifølge statens tilsyn fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet var skolelederens udmeldinger på Facebook om Hizb Ut-Tahrir med til at rejse tvivl om, hvorvidt skolen efterlever lovgivningens krav om at forberede eleverne til frihed- og folkestyre.

Iqra Privatskole har omkring 530 elever og ligger på Nørrebro i København.

»Skolen kan ikke fortsætte uden statens tilskud,« siger skoleleder Yasin Qumar Ghauri. Han tilføjer, at han stadig er i dialog med ministeriet og håber på en løsning.

Tilsynet bekræfter over for B.T. at have modtaget en henvendelse fra skolens advokat, men understreger at afgørelsen om at fratage støtten er endelig.

Tre andre muslimske friskoler har siden september 2017 måttet lukke. Nord-Vest Privatskole i København, Al-Salam Skole i Odense og Lykkeskolen i Aarhus.

Apple-computere forsvandt

Tidligere har B.T. desuden afdækket Iqra Privatskoles forbindelser til moskeen Islamisk Kulturcenter i Københavns nordvestkvarter og dennes fremtrædende imam Khalil Jaffar. Han var med til at oprette skolen og var ansat som viceleder. Styrelsen har været i tvivl om, hvorvidt skolen er uafhængig fra moskeen.

B.T. kunne også afsløre, at Khalil Jaffar i en periode på omkring et halvt år havde tilladt en ung mand dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat at have adresse i Jaffars hus.

Forholdet mellem Khalil Jaffar og den terrordømte har skolen ifølge styrelsen »ikke taget afstand fra og reageret på.«

Samme imam har tidligere forklaret, at Iqra Privatskole er 'rodfæstet i studiet af Islam'. Efter artiklerne i B.T. opsagde skolens bestyrelse Khalil Jaffar.

Elever, forældre og lærere fra Iqra Privatskole demonstrerede i januar foran Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, efter det kom frem at skolen risikerede at miste sit tilskud.
Elever, forældre og lærere fra Iqra Privatskole demonstrerede i januar foran Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, efter det kom frem at skolen risikerede at miste sit tilskud. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Iqra Privatskole har været i tilsynets søgelys siden maj 2017, efter at Berlingske afslørede kontroversiel muslimsk rådgivning fra skolens viceleder.

Nu konkluderer tilsynet, at skolens økonomi er for dårlig til, at skolen kan fortsætte driften i 2019.

'Det er styrelsens vurdering, at der er væsentlighed usikkerhed om Iqra Privatskoles økonomi og dermed væsentlig fare for, at skolen må lukke på meget kort sigt,' lyder det fra Birgitte Hansen, direktør for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

'Skolen har gennem længere tid været under skærpet tilsyn - både pga. problemer med skolens økonomi og med undervisningskvaliteten,' tilføjer hun.

Som B.T. tidligere har beskrevet, har der været en lang række uregelmæssigheder i skolens økonomi.

For eksempel blev imamen Khalil Jaffar ansat som viceleder på skolen, selv om hans ansættelseskontrakt var underskrevet af hans hustru, der på daværende tidspunkt slet ikke var ansat på skolen.

Der har også manglet bogføring, og styrelsen har tidligere konkluderet, at der bl.a. er købt dyr elektronik, herunder Apple-computere, som dog ikke fremgår af skolens liste over materialer.

I februar 2018 blev skolen pålagt at betale 16 millioner kroner tilbage til staten.