Ved du noget om sagen? Skriv til jani@bt.dk

Imamen Khalil Jaffar er fratrådt som viceleder på den muslimske friskole Iqra Privatskole.

Det sker, efter BT i september kunne afsløre, at en 21-årig mand tiltalt for at være Islamisk Stat-kriger i omkring seks måneder har haft adresse Khalil Jaffar - og at den 21-årige mand nu har folkeregisteradresse i en moské, hvor Khalil Jaffar er imam.

Ifølge politiets efterforskning rejste den terrormistænkte ind i Syrien 10. juli 2013 og sluttede sig Islamisk Stat, hvor han begyndte sit ophold med våbentræning. Han blev anholdt i Danmark i april 2016, og sagen kommer for retten til november.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), der fører tilsyn med friskoler, har bedt skolen om at redegøre for forbindelsen mellem Khalil Jaffar og den terrormistænkte. Forbindelsen er en af grundene til, at Iqra Privatskole - der ligger på Nørrebro i København og har ca. 558 elever - er sat under skærpet tilsyn.

Dermed risikerer skolen at miste sit årlige tilskud på 21,7 millioner kroner. I forvejen har en anden muslimsk friskole, Nord-Vest Privatskole, drejet nøglen om efter at have mistet tilskuddet. En anden skole, Al-Salam Skolen, står til at miste tilskuddet, mens en række andre muslimske friskoler - bl.a. efter afsløringer i BT - er sat under tilsyn.

Iqra Privatskole har afleveret en redegørelse til tilsynet, der krævede svar på hele 22 forhold, heriblandt forbindelsen mellem Khalil Jaffar og den terrormistænkte.

Nu skriver bestyrelsen på skolen i en mail til BT, at den har »revideret vicelederstillingen« og i stedet tilbudt Khalil Jaffar sin tidligere stilling som udviklingskonsulent på skolen. Samtidig skriver bestyrelsen, at den var uvidende om, at den 21-årige mand havde haft adresse hos Khalil Jaffar.

»Skolen har ikke haft kendskab til dette arrangement før efter, at det var afsluttet. Bestyrelsen er af den opfattelse at dette arrangement var kritisabelt - og har taget sagen op med Khalil Jaffar,« skriver næstformand i bestyrelsen Ghazwan Cheikh Youssef i en mail.

Skolen skriver, at Khalil Jaffar været med siden skolens begyndelse i 2005. BT har spurgt skolens bestyrelse, hvorfor den mener, at Khalil Jaffar på trods af forbindelsen til den terrortiltalte kan fortsætte som konsulent.

»Jeg ønsker at slå fast, at Khalil ikke er en radikaliseret person eller en imam med ekstremistiske holdninger. Tværtimod besidder imamen evne til at kaste mangfoldighedsadfærd omkring sig,« skriver næstformand Ghazwan Youssef.

Khalil Jaffars familie er også dybt involveret i skolen. Statens tilsyn har bedt skolen redegøre for sine ansættelsesproducerer og nævner i den forbindelse, at tilsynet har fået et tip om, at både Khalil Jaffars søn, svigerdatter og hustru er ansat på skolen.

Det bekræfter skolen i sit svar: Sønnen er skolesekretær, svigerdatteren er såkaldt forretningsfører, og hustruen er pædagogmedhjælper.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Khalil Jaffar.