Statens tilsyn vil trække millionstøtten til endnu en muslimsk friskole, Al-Salam Skolen i Odense, hvor der hersker kaotiske forhold.

»Vi kan ikke hælde statens penge ud i et muligt konkursbo. Det er en skole, som er i alvorlige økonomiske problemer, og det er vi nødt til at handle på,« siger Susanne Clausen, vicedirektør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Styrelsen har med et brev informeret skolen om sin beslutning.

Det økonomiske rod er kun en del af problemerne på skolen i Odense, der blev grundlagt i 2009 af forældre med irakisk baggrund.

BT kunne i begyndelsen af september afdække, at der ifølge styrelsen var bekymring for eleverne, der oplevedes som kuede og trykkede. Streng disciplin og undervisning på arabisk fyldte meget - og desuden var der tvivl om, hvorvidt skolelederen overhovedet beherskede dansk, hvilket er påkrævet af friskoleloven.

Derfor satte styrelsen skolen under skærpet tilsyn, og den fik samtidig tilbageholdt sin støtte, indtil den forklarede forholdene.

Skolen - der lige som andre friskoler får 75 pct. af sine udgifter dækket af staten - har dog ikke kunnet overbevise styrelsen, der nu vil fratage skolen sit årlige tilskud på omkring 3,3 mio. kr.

»Skolens økonomi gør, at det er usandsynligt, at skolen kan fortsætte. Det gør, at vi stopper betalingen fra statens side,« siger Susanne Clausen.

En anden muslimsk friskole, Nord-Vest Privatskole i København, mistede onsdag sit statslige tilskud. Her var skolens økonomi også så skrantende, at det alene var nok til trække millionstøtten. BT har skrevet afsløringer om seks muslimske friskoler, og flere partier, heriblandt Socialdemokratiet, vil lukke samtlige 29 muslimske friskoler.

BT var fredag i kontakt med Al-Salam Skolens leder Majed Hussein, men han ønsker ikke at udtale sig, mens sagen kører.

BT har undersøgt skolens regnskaber, der i de sidste to år er blevet dumpet af skolens revisionsfirma. Skolen giver ikke et retvisende billede af pengestrømmene, skriver revisoren. Al-Salam Skolen eget driftsbudget for 2017 afslører desuden, at skolen forventer et underskud på 1 mio. kr.

I en form for redningsaktion har skolen indsendt 68 dokumenter i form af gældsbreve og donationsbeviser til styrelsen. De skulle overbevise statens tilsyn om, at skolen kan skaffe nok penge til at overleve.

BT har gennemgået dokumenterne, der sammen beløber sig til 579.700 kroner. Selve skolelederen Majed Hussein skulle have lånt 20.000 kr. til skolen.

Ifølge dokumenter fra Al-Salam skole har skoleleder Majed Hussein to gange lånt skolen 10.000 kr. Statens tilsyn har dog ikke fået dokumentation på, at pengene er indbetalt til skolen.
Ifølge dokumenter fra Al-Salam skole har skoleleder Majed Hussein to gange lånt skolen 10.000 kr. Statens tilsyn har dog ikke fået dokumentation på, at pengene er indbetalt til skolen.
Vis mere

Men styrelsens embedsmænd er ikke overbevist. I brevet til skolen, som BT har fået aktindsigt i, skriver styrelsen, at den ikke har fået bevis for, at pengene er indbetalt til skolen. Mange af donationerne er desuden dateret langt ude i fremtiden - nogle af dem har dato i december 2017.

»Det ser mærkeligt ud. Og på nogle af papirerne er identiteten på donor eller långiver utydelig, og der mangler underskrift,« siger vicedirektør Susanne Clausen.

Manglen på penge skyldes bl.a. at skolen ikke selv formår at dække sin del af udgifterne, hvilket er påkrævet af loven. Derfor lever skolen ikke op til loven om friskoler, konkluderer revisionsfirmaet i regnskabet for 2015. Samtidig påpeger revisionsfirmaet, at skolen ikke har udleveret lovkrævede oplysninger om inklusionstilskud.

Al-Salam Skolen kan kun beholde tilskuddet, hvis den kan påpege fejl i tilsynets sagsbehandling eller rette op på økonomien. Den har fået en frist til 11. oktober til at komme med indvendinger, hvorefter styrelsen træffer sin endelige afgørelse.

Hvis skolen lukker, skal 54 elever finde sig en ny skole.

Få et overblik over sagen om de muslimske friskoler ved at klikke dig videre i tidslinjen:

Det var en indberetning om trusler, der i første omgang bragte Al-Salam Skole i søgelyset hos det statslige tilsyn. En henvendelse fra Odense Kommune beskrev i september 2016, at »en forælder i forbindelse med udmeldelse af sine børn fra skolen havde følt sig truet og utryg,« fremgår det af BT's aktindsigt.

Ifølge henvendelsen havde skolen heller ikke haft en skoleleder siden 2015 og blev uformelt ledet af en ældre mand med tilknytning til skolen.