Ved du noget om sagen? Skriv til jani@bt.dk

En viceleder på en muslimsk friskole sættes nu i forbindelse med en ung mand tiltalt for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Den 21-årige tiltalte mand har i omkring et halvt år haft adresse i et hus i Frederiksværk, der på det tidspunkt var ejet og beboet af Khalil Jaffar. Han er både imam i en moské og viceleder på den muslimske friskole Iqra Privatskole i København.

Samtidig kan BT afsløre, at den 21-årige tiltalte med initialerne AB lige nu har folkeregisteradresse i en moské kaldet Islamisk Kulturcenter i Københavns nordvestkvarter, hvor Khalil Jaffar er imam.

Ifølge politiets efterforskning rejste AB ind i Syrien den 10. juli 2013 og sluttede sig til Islamisk Stat, hvor han begyndte sit ophold med våbentræning. Da han vendte tilbage til Danmark, blev han anholdt i april sidste år. Sagen kommer for retten til november.

Forbindelsen mellem en viceleder på en muslimsk friskole og en mulig terrorist vækker bekymring hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), der fører tilsyn med friskolerne, som får omkring 75 procent af sine udgifter dækket af staten.

STUK har allerede sat Iqra Privatskole under skærpet tilsyn, fordi tilsynet mistænker skolen for at bryde loven på en lang række punkter.

»STUK er opmærksomme på det forhold, og det indgår i sagen. STUK ser naturligvis med stor alvor på en mulig relation mellem en skole og en person, der er mistænkt for at stå i forbindelse med en terrororganisation,« siger Susanne Clausen, vicedirektør i styrelsen.

Tilsynet har i et brev til skolen, som BT har fået aktindsigt i, bedt om forklaringer på hele 22 forhold. Hvis skolen ikke svarer tilfredsstillende inden den 26. september, risikerer den at miste sit årlige tilskud på 21,7 millioner kroner.

BT besøgte fredag moskeen Islamisk Kulturcenter for at spørge viceskoleleder og imam Khalil Jaffar om forbindelsen. Khalil Jaffar bekræfter over for BT, at han lod AB have adresse i sit tidligere hus i Frederiksværk i omkring seks måneder.

»Jeg er imam, så alle kender mig. Hans far kom og sagde, at han havde brug for en adresse til sin søn i seks måneder,« siger Khalil Jaffar på engelsk. Men han afviser, at AB boede i huset. Khalil Jaffar siger, at han aldrig spurgte ind til, hvorfor den unge mand skulle have adresse hos ham.

BT spørger Khalil Jaffar, hvor godt han kender AB, siden den terrortiltalte tidligere har haft adresse i imamens hus og altså nu har folkeregisteradresse i moskeen.

»At kende er forskelligt fra at støtte,« siger han og uddyber, at han kun har et forhold til den tiltaltes far. Desuden fortæller han, at han ikke var klar over, at AB nu har folkeregisteradresse i moskeen.

»Det er mærkeligt,« konstaterer Khalil Jaffar.

Politiets Efterretningstjeneste har også spurgt Khalil Jaffar om AB, fortæller imamen.

»De ved hvem AB er, og de ved, hvem jeg er,« siger Khalil Jaffar.

Khalil Jaffars familie er heller ikke ukendt hos politiet. Hans ene søn afsoner en dom på otte års fængsel for dødsvold mod den 20-årige pædagogstuderende Ali Agha, der i oktober 2012 blev slået og sparket til døde af fire gerningsmænd på et stisystem ved Tingbjerg i København.

Khalil Jaffars anden søn blev likvideret i det såkaldte trippeldrab på Frederiksberg. Bandidos’ krigsminister blev dømt for drabet. Den omkomne søn, 23-årige Suhaib Jaffar, arbejdede som idrætslærer på Iqra Privatskole.

Efter drabet lagde Iqra Privatskole et brev ud på hjemmesiden, hvori skolen informerede forældrene om, at Suhaib Jaffar var afgået ved døden.

»Vi vil med stor sorg informere jer, at vi i går har mistet en lærer, vores kollega og en del af Iqra familien - Ustad Suhaib Jaffar, Shaikh Khalil Jaffars søn og idrætslærer. Hans død berører os dybt, og vi sørger over vores tab.«

Khalil Jaffars tredje søn arbejder som sekretær på Iqra Privatskole.

Ud over Khalil Jaffars dobbeltrolle som viceskoleleder og imam er der en anden forbindelse mellem skolen og moskeen. Iqra Privatskoles Støtteforening har også adresse hos moskeen i det københavnske nordvestkvarter. Men da BT forsøger at spørge ind til Khalil Jaffars rolle som viceleder på skolen, afviser han at svare på flere spørgsmål.