Nye oplysninger om den muslimske friskole Iqra Privatskole med 560 elever vækker bekymring hos statens tilsyn.

Det er moskeen Islamisk Kulturcenter, der har grundlagt friskolen, og skolen er i øvrigt »rodfæstet i studiet af Islam«. Det fortalte moskeens fremtrædende imam Khalil Jaffar ifølge et referat fra et møde mellem ham og den indonesiske ambassadør.

Referatet blev publiceret på ambassadens hjemmeside, og BT har hyret et translatørbureau til at oversætte det fra indonesisk. Hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i Undervisningsministeriet vil teksten nu indgå i kontrollen med skolen.

»De her oplysninger er med til at underbygge vores bekymring for forholdene på skolen, og om den lever op til lovkravet om uafhængighed,« siger Susanne Clausen, vicedirektør i styrelsen. Friskolerne skal ifølge loven være uafhængig og må ikke blive styret af andre.

Iqra Privatskole på Nørrebro i København er i forvejen sat under såkaldt skærpet tilsyn og risikerer dermed at miste sit årlige statstilskud på 21, 7 mio. kr.

En anden muslimsk friskole, Nord-Vest Privatskole, måtte lukke i september efter at have mistet sit tilskud, og en tredje skole, Al-Salam Skolen, mistede fredag millionstøtten og lukkede tirsdag. Desuden er en række andre skoler sat under tilsyn efter afsløringer i BT. I denne uge forventes et flertal i Folketinget at blive enige om nye stramninger i friskoleloven.

Udenadslære af Koranen

De nye informationer om Iqra Privatskole stammer fra januar. Her åbnede imamen Khalil Jaffar dørene i sin moské Islamisk Kulturcenter for ambassadøren fra Indonesien, hvor størstedelen af befolkningen er muslimer.

Ved besøget gav imam Khalil Jaffar en status over stigningen af muslimer i Danmark og fortalte, at hans moské har grundlagt en islamisk skole ved navn Iqra.

»Skolen var rodfæstet i islamiske studier, der underviste i koranen, heriblandt Tahfid-teknikker (udenadslære af Koranen, red.) to gange om ugen, Hadith (læren om profeten Muhammed, red.) og det arabiske sprog,« sagde Jaffar ifølge referatet, som ambassaden publicerede på sin hjemmeside.

På Iqra Privatskole var imamen Khalil Jaffar indtil for nylig også ansat som viceleder. Men BT kunne i september afsløre, at en 21-årig mand tiltalt for at have sluttet sig til Islamisk Stat i omkring seks måneder har haft adresse hos Jaffar. Samt at den tiltalte nu lige nu har adresse i moskeen, hvor Jaffar er imam.

Bestyrelsen på skolen kaldte forbindelsen til en terrortiltalt for ’kritisabelt’, men Jaffar fik alligevel lov at blive i en stilling som konsulent på skolen, hvor hans søn, svigerdatter og hustru i øvrigt også er ansat.

Statens tilsyn har bedt skolen om en forklaring på Khalil Jaffars forbindelse til den terrortiltalte, og nu vil tilsynet også undersøge, om moskeen Islamisk Kulturcenter har indflydelse på skolen, siger vicedirektør Susanne Clausen.

»Det her undersøger vi nærmere. Vi kan konstatere, at Khalil Jaffar har de forskellige roller som imam og ansat på skolen. Den udtalelse, som Khalil Jaffar er kommet med til den indonesiske ambassade, gør ikke noget for at afkræfte, at der er en sammenhæng mellem skolen og moskeen,« siger Susanne Clausen fra styrelsen.

Forbindelsen underbygges desuden af, at flertallet af medlemmerne i skolens bestyrelse ifølge vedtægterne vælges af en forening kaldet Iqra Skolens Støtteforening. Foreningen havde indtil 10. oktober adresse hos moskeen i nordvestkvarteret, men efter BT's henvendelse har foreningen ændret sin adresse, så den nu hører hjemme hos skolen.

Iqra Privatskole vil ikke stille op til et interview med BT. Men Ghazwan Youssef, næstformand i skolens bestyrelse, skriver på trods af de nye oplysninger i en mail til BT, at skolen hverken har nogen 'direkte eller indirekte forbindelse til moskeen'.

Han svarer ikke på spørgsmålet om, hvorfor Iqra Skolens Støtteforening har haft adresse hos moskeen.

I stedet skriver han, at referatet på ambassadens hjemmeside med Khalil Jaffars udtalelser er forkert, og at den indonesiske ambassade har beklaget og rettet fejlen.

BT har gentagne gange været i kontakt med den indonesiske ambassade, men den vil hverken be- eller afkræfte skolens påstand eller kommentere sagen.