Det er en ommer.

Sundhedsminister Magnus Heunicke dumper nu Region Midtjyllands forklaring på, hvorfor kræftramte Anders Bonnemann sidste år fik udsat sin behandling.

»På grund af situationen med coronavirus er vi desværre nødt til at vente med at indkalde dig,« lød beskeden 27. april fra Aarhus Universitetshospital til den 44-årige familiefar og virksomhedsejer.

Et halvt år før beskeden fra hospitalet var han ellers blevet opereret for kræft i endetarmen. Men kræften ramte ham igen, og denne gang havde han både prostatakræft og blærekræft.

Alligevel måtte han altså vente med indkaldelse.

Sundhedsminister Magnus Heunicke reagerede på Anders Bonnemanns udsatte behandling ved at bede om en forklaring fra Region Midtjylland, der har ansvaret for Aarhus Universitetshospital.

»Det er regionernes opgave at sikre, at alle patienter med livstruende sygdomme får den udredning og behandling, de har krav på. Det ansvar forventer jeg selvfølgelig, at Region Midtjylland løfter,« sagde Magnus Heunicke 21. december til B.T.

Og det er den redegørelse, ministeren nu har modtaget. Og dumper.

Sundhedsminister Magnus Heunicke kaldes nu i samråd af de borgerlige partier på Christiansborg. Han skal her redegøre for, hvorfor kræftpatienter har mærket konsekvenserne af læger og sygehuses fokus på coronavirus.
Sundhedsminister Magnus Heunicke kaldes nu i samråd af de borgerlige partier på Christiansborg. Han skal her redegøre for, hvorfor kræftpatienter har mærket konsekvenserne af læger og sygehuses fokus på coronavirus. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Det er en dybt ulykkelig sag. Fuldstændig uacceptabelt. At man ifølge B.T. har fået udsat sin behandling på grund af covid-19, og det har jeg bedt regionen om at redegøre for. Jeg har fået en foreløbig redegørelse, og den mener jeg bør udbygges,« sagde Magnus Heunicke sidste uge under et samråd på Christiansborg.

Ifølge ministeren er regionens forklaring et 'beklageligt sammenfald'.

»Regionen har foreløbigt oplyst til Sundhedsministeriet, at på baggrund af oplysningerne, så er det regionens vurdering, at der er tale om et forløb med beklageligt sammenfald af flere kræftsygdomme, men som har fulgt regionens standardprocedure. Men vurderingen fra Sundhedsministeriets side er, at der bedes om en uddybning af den redegørelse,« sagde ministeren i samrådet.

B.T. har fået aktindsigt i redegørelsen til sundhedsministeren om Anders Bonnemann, der er skrevet af en fuldmægtig i Region Midtjylland og sendt c.c. til koncerndirektøren i regionen.

22 timer i døgnet ligger kræftsyge Anders Bonnemann nu i en seng, der er sat op i stuen. Foto: Rasmus Laurvig/Byrd
22 timer i døgnet ligger kræftsyge Anders Bonnemann nu i en seng, der er sat op i stuen. Foto: Rasmus Laurvig/Byrd
Vis mere

Her står intet om, at redegørelsen kun er »foreløbig«, som Magnus Heunicke sagde under samrådet.

Til gengæld står der, at »udredningen desværre blev udsat under forårets situation omkring covid-19«, og »en egentlig afklaring af det konkrete forløb vil dog kræve patientsamtykke til at gennemgå journalen«.

Og det samtykke har Sundhedsministeriet i mail af 4. marts til regionens ledelse bedt om at skaffe, så redegørelsen kan uddybes.

Anders Bonnemanns tragiske historie kom frem, efter B.T. havde afdækket, hvordan kræftpatienterne Dunja Fogelberg Hansen, Bjarne Schou og Anne Mette Christiansen har mærket konsekvenserne af de særlige coronarestriktioner.

Og efter al sandsynlighed er de kun toppen af isbjerget.

Fra marts til maj i år var der 2.800 færre kræftdiagnoser, end der i gennemsnit har været de seneste fem år i denne periode.

Anders Bonnemann er lige nu i behandling for sin kræft, og han er dybt skuffet over håndteringen af sin sag fra myndighedernes side.

»Jeg har kemobehandling i øjeblikket, hvor jeg har gode og dårlige dage. Lige nu er jeg bare så hidsig indeni over det her forløb,« siger han.