Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

De tidligere elever på Gravenshoved Kostskole taler sandt, når de beretter om overgreb og omfattende misbrug. Begået af tidligere lærere.

Sådan lyder det fra forhenværende lærer på skolen, Tanja Andersen, over for TV 2 Nord.

Hun var som 18-årig ansat i tre måneder i 1988. Efterfølgende prøvede hun at råbe højt til kommunen om det, hun havde oplevet. Men responsen var iskold og ikkeeksisterende, fortæller hun:

»Det er der ingen, der rigtigt tager notits af eller gider at høre på. Den ene sagde direkte til mig, at det nok var noget, jeg fandt på.«

31 forhenværende elever på skolen, der lukkede i 1992, har henvendt sig til Aalborg Kommune og beskrevet foragtelige forhold under deres ophold på skolen.

Eleverne – både piger og drenge – fortæller, hvordan de blev udsat for slag, skub, psykisk terror, ydmygelser, regulære tæsk, indespærring, mental nedbrydelse til særdeles grove tilfælde af seksuelle krænkelser og voldtægter af deres lærere.

Blandt andre Rene Vinding Christensen, der gik på skolen fra 1990 til 1991.

»Der var en enorm stress og angst. Vi var hele tiden på vagt og i alarmberedskab. Den fysiske og psykiske vold kunne komme ud af det blå. Hvis man stod og så forkert ud, eller pjattede i rækkerne, så blev du jo hevet ud, og råbt og skreget af og smidt på jorden. Det var vi jo alle sammen rædselsslagne for,« har han blandt andet fortalt B.T.

Rene Vinding Christensen var selv elev i starten af 90'erne.
Rene Vinding Christensen var selv elev i starten af 90'erne.
Vis mere

Og han er langt fra alene.

Tirsdag kendte Rene til 30 andre, lignende sager. Onsdag havde han fået yderligere 60 henvendelser, der vel at mærke stemmer overens med hans forklaring.

Gravenshoved Kostskole fungerede fra 1964 til 1992 som et sted, hvor børn blev anbragt til observation.

Skolen lå i Sønderjylland og var drevet af Aalborg Kommune og Aalborg Amt.

Hvem Tanja Andersen rettede henvendelse til i kommunen i 1988, fremgår ikke. Dog fortæller tidligere rådmænd i perioden, Inge Nesgaard, daværende skolerådmand, og Henning G. Jensen, daværende rådmand for Socialforvaltningen, at de ikke har kendt til hændelserne før nu.

»Jeg har den bemærkning, at jeg aldrig har hørt om det. Det er 30 år siden, så det erindrer jeg ikke. Overhovedet,« lød det tirsdag fra Inge Nesgaard.

Aalborg Kommune har efter møder med Rene Vinding Christensen anmeldt sagerne til Syd- og Sønderjyllands Politi.

Andre læser også