Danmarks sorte landsholdstrøje har trukket overskrifter verden over – men kommer verden også til at se det 'omvandrende sørgebind' på plænerne under VM i Qatar?

Med under 50 dage til VM-kickoff burde det for længst være besluttet, hvilke trøjer de danske landsholdsstjerner skal trække i, men hverken FIFA eller DBU kan give et fyldestgørende svar på, om tredjetrøjen nogensinde kommer i brug.

B.T. har gennem en uge forsøgt at få FIFA til at forklare, om Danmark overhovedet kan komme til at stå over for modstandere, hvor den sorte trøje bliver nødvendig, men VM-arrangøren kan ikke give et fast svar.

FIFA oplyser til B.T., at de har modtaget henvendelsen, og at de arbejder på at vende tilbage. Intet er besluttet endnu. »Det er en igangværende proces,« er meldingen.

Simon Kjær i den sorte tredjetrøje, som landsholdet brugte – indtil videre for eneste gang – i Nations League-opgøret mod Kroatien.
Simon Kjær i den sorte tredjetrøje, som landsholdet brugte – indtil videre for eneste gang – i Nations League-opgøret mod Kroatien. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Ved en normal VM-slutrunde ville det være meget lidt ophidsende at gå i detaljer med danskernes påklædning, men netop den sorte tredjetrøje er blevet en politisk varm kartoffel.

Trøjesponsoren Hummel har offentligt meldt ud, at trøjen skal ses som en 'begravelsesdragt' og et 'omvandrende sørgebind'.

En form for demonstration mod Qatars krænkelser af menneskerettighederne og i respekt for de mange migrantarbejdere, der har mistet livet under stadionbyggeri i Qatar.

Hummels bombastiske udmeldinger har fået Qatar til at fare i flint og bede DBU om at sætte deres trøjesponsor på plads, og efterfølgende har kommunikationschef i DBU Jakob Høyer glattet ud.

Det danske landshold i sort.
Det danske landshold i sort. Foto: Darko Bandic
Vis mere

»Retorikken omkring sørgebind, det er ord, som Hummel vælger at bruge,« sagde Jakob Høyer i sidste uge til Radio 4.

Hvis FIFA vurderer, at Danmarks trøje indeholder politiske symboler – og altså følger Hummels symbolik – vil landsholdet få forbud mod at spille i trøjen. Men heller ikke dette spørgsmål har FIFA kunnet besvare.

DBU ønsker ikke at stille op til interview om brug af den sorte tredjetrøje. Unionen oplyser, at beslutningen ligger hos FIFA, og at det i sidste ende afhænger af farvekombinationen hos Danmarks eventuelle modstandere, om landsholdet skal stille op i trøjen.

Umiddelbart er det eneste farveclash i Danmarks gruppe, når landsholdet 22. november møder Tunesien. Danmark er dog udtrukket til at være hjemmehold i den kamp og kan derfor stille op i den røde førstetrøje.