Danmarks sorte landsholdstrøje skal ses som et omvandrende sørgebind for døde migrantarbejdere, siger Hummel.

Fodboldlandsholdet tog i sidste uge de nye VM-trøjer i brug til kampene mod Kroatien og Frankrig i Nations League.

Især den helt sorte trøje, der blev brugt mod Kroatien, vakte en del opsigt, men der er en dybere mening med det helt sorte udtryk, hvor det er svært at få øje på DBU og Hummels logoer.

Det fortæller Morten Lund, der er sponsoransvarlig i Hummel.

Både de nedtonede logoer på brystkassen og den sorte trøje skal ses som en kritik rettet mod VM-værten Qatar.

»Den sorte trøje skal man se som et omvandrende sørgebind, som viser respekt til de tusindvis af migrantarbejdere, der har mistet livet, så Qatar kan afholde VM. Den viser også respekt til de efterladte.«

»Så der er et større statement i det her. Det viser, at vi er kritiske over det, der sker i Qatar,« siger Morten Lund.

Den sorte trøje er landsholdets nye tredjetrøje. Hjemmebanetrøjen, der er rød, var i brug i søndagens 2-0-sejr over Frankrig, mens udebanetrøjen er hvid.

Der er ingen kontrastfarver på spillertøjet og logoerne er tonet ned, hvilket også har en bestemt årsag.

Trøjedesignet indeholder samtidig en reference i mønstrene til trøjen fra 1992, hvor Danmark vandt EM-guld. Også disse referencer er svære at få øje på, når man er på afstand.

»Vi har set en støre skare af fans, der undrer sig over, at det er rødt i rødt på hjemmebanetrøjen, og den hvide kontrast mangler, og at de synes, at den er kedelig.«

»Men vi ønsker ikke at bruge VM som en skueplads til at blive eksponeret, så logoerne er blevet tonet ned,« siger Morten Lund.

»Når du kommer tæt på trøjen, så sker der noget. Så ser man 1992-referencerne og logoerne, der synliggør, at det er en officiel landsholdstrøje,« forklarer han.

Sponsorchefen fortæller, at trøjedesignet er foregået i tæt dialog med DBU, og det har taget halvandet år at nå frem til det endelige design.

»Vi har afsøgt mange forskellige veje, og der, hvor vi startede, er et helt andet sted end der, hvor vi er endt. Men det har hele tiden været et ønske fra os og DBU at sætte fokus på forholdene i Qatar.«

»Vi er med på, at det ikke kan redde verden, men det kan vise noget modstand,« siger Morten Lund.

For ikke at forstyrre landsholdet i kampene mod Kroatien og Frankrig i Nations League, har Hummel og DBU ventet med at gå offentligt ud med historien bag trøjernes design indtil nu.

Ifølge Hummel-chefen kan de tre trøjer komme i brug under slutrunden i Qatar.

- Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) dikterer hvilken én, der skal bruges fra kamp til kamp, og det afhænger af, hvilke farver modstanderholdet spiller i, siger Morten Lund.

VM i Qatar går i gang 20. november. Danmark åbner turneringen 22. november mod Tunesien. Senere venter gruppekampe mod Frankrig og Australien.

/ritzau/