Mere end 127.000 tropper.

Så mange russiske soldater menes nu er være blevet mobiliseret ved grænsen mod Ukraine, som advarer om, at situationen ser meget 'svær' ud.

Det skriver CNN på baggrund af den seneste efterretningsanalyse – som Ukraines forsvarsministerium står bag – af situationen.

Tidligere har det forlydt, at omkring 100.000 russiske tropper var blevet mobiliseret ved grænsen.

Det anslås nu er været steget:

»Den fulde styrke af RF AF (Russian Federation's Armed Forces – de bevæbnede styrker i Rusland, red.) på landjorden ved Ukraine er over 106.000. Sammen med sø- og luftstyrker er det totale antal af militærpersonale over 127.000,« lyder det i analysen.

Samtidig beskrives situationen i analysen som 'svær', og det oplyses, at Ukraine formoder, at Rusland 'forsøger at splitte og svække EU og NATO'.

Desuden advares der også i analysen om en ny potentiel frontlinje, der er dukket op langs landets nordlige grænse til Belarus (også kendt som Hviderusland):

Arkivfoto af en ukrainsk soldat fra 11. januar i år.
Arkivfoto af en ukrainsk soldat fra 11. januar i år. Foto: ANATOLII STEPANOV
Vis mere

»Det belarusiske territorium bør blive betragtet som et fuldgyldigt operationscenter, som Rusland kan bruge til at udvide offensiven mod Ukraine,« lyder det ifølge CNN i efterretningsanalysen.

Den seneste tid har spændingerne mellem Ukraine og Rusland nået nye højder, og Ukraine opfattes i stigende grad som truet af det store naboland.

I løbet af de seneste måneder har den russiske hær mobiliseret tusindvis af soldater tæt på sin grænse til Ukraine.

Det har fået Ukraine og dets allierede i Vesten til at frygte, at en invasion kan være nært forestående.

I forvejen har prorussiske separatister i den østlige del af Ukraine i årevis gjort oprør – med mere eller mindre skjult støtte fra Rusland.

Situationen har vakt mindelser om begivenhederne i 2014, da Rusland med magt annekterede den ukrainske halvø Krim.

Rusland har omvendt længe afvist beskyldningerne om at have planer om en invasion i Ukraine.

Landet hævder i stedet, at soldaterne ved den ukrainske grænse er en beskyttelse mod Vesten og ikke mindst mod NATOs flirt med en udvidelse mod øst i især Ukraine og Georgien, som Rusland er meget imod.

Andre læser også