Necla Kelek vil ikke høre 'Allahu Akbar' gjalde ud over byen hver fredag.

Det er ikke bare kvindefornedrende, men de to ord burde faktisk forbydes, mener den tyske sociolog og islam-ekspert.

I den tyske by Köln har det ifølge Bild skabt voldsom debat, at bystyret netop har givet moskeer lov til at kalde til fredagsbøn over højttalere – som kendt fra muslimske lande.

Det er et bønnekald, der indledes med ordene 'Allahu Akbar', og eksempelvis Necla Kelek mener, at de ord i dag har en helt forkert betydning.

»Terrorister råber også 'Allahu Akbar'. Og egentlig burde 'Allahu Akbar' blive forbudt i vores ordforråd, fordi det også bruges af islamister, terrorister og i forbindelse med attentater,« siger hun.

Samtidig påpeger hun, at når der kaldes til fredagsbøn, er det tydeligt, hvor kvindeundertrykkende de to ord også er med til at være.

»Billederne siger i virkeligheden alt. Når der bliver råbt 'Allahu Akbar', kommer mændene. De mænd, der lader deres hustruer blive hjemme,« siger Necla Kelek.

Det er kun fredag mellem klokken 12 og 15, at der må kaldes til fredagsbøn over højttalerne i den tyske storby – og det enkelte indkald må maksimalt vare fem minutter. Samtidig skal moskeerne hver især søge om tilladelse til at gøre det og tilpasse lydstyrken efter lokale forhold.

Kölns overborgmester, Henriette Reker, kalder det en model, der på sigt kan rulles ud over hele Tyskland, og hun har på Twitter forsvaret tiltaget.

»Köln er en by, der står for (religiøs) frihed og mangfoldighed,« lyder det fra politikeren, der kalder tilladelsen til bønnekaldet »et tegn på respekt« og sammenligner det med andre religiøse vartegn i byen:

»Når man kommer til hovedbanegården, bliver man modtaget af domkirken og akkompagneret af kirkeklokkerne. Mange indbyggere i Köln er muslimer.«

Til det siger islam-eksperten Necla Kelek i forhold til synspunktet om, at bønnekaldet er med til at undertrykke kvinder:

»Det er ironisk, at en kvinde som overborgmester skal bekræfte over for de mænd, at deres samfundsbillede er i orden – lige midt blandt os.«

CSU-politikeren Michael Kuffer giver samtidig ikke meget for sammenligningen mellem bønnekaldet og synet af domkirken fra hovedbanegården.

»Det er en fuldstændig sammenblanding at sammenligne de to ting,« siger han:

»Det er en helt forkert opfattelse af liberalisme og integration. Jeg synes, at det er ødelæggende.«

Kritikkerne mener også, at tiltaget er blevet presset igennem af udenlandske interesser. Eksempelvis er den relativt nye stormoské i Köln blevet til med støtte fra den tyrkiske regering – præsident Tayyip Erdogan var til stede og holdt tale ved indvielsen i 2018.

Ifølge Bild bor der 120.000 muslimer i Köln.