Vilde temperaturer rammer ældre og folk med helbredsproblemer i Canada. Varmen ventes at fortsætte.

Der er tirsdag for tredje dag i træk blevet slået temperaturrekord i Canada med 49,5 grader målt ved byen Lytton under en voldsom hedebølge, som plager dele af Canada og USA.

Det oplyser den officielle vejrtjeneste hos miljømyndigheden Environment Canada ifølge CBC.

Imens kæmper borgere i heden, og mindst 69 personer er registreret døde i området omkring storbyen Vancouver

Det oplyser canadisk politi ifølge nyhedsbureauet AFP.

Mange af de døde i Vancouver-forstæderne Barnaby og Surrey var ældre og havde underliggende helbredsproblemer.

»Selv om det stadig er ved at blive undersøgt, så menes varme at være en medvirkende faktor i størstedelen af dødsfaldene,« oplyser korporal Michael Kalanj ved Canadas beredne politi ifølge AFP.

I flere andre lokalområder har politiet også måttet tage ud til pludselige dødsfald under de trykkende temperaturer.

Men her er der endnu ikke offentliggjort dødstal.

De faretruende høje temperaturer, som har lukket skoler og vaccinecentre, ventes at fortsætte flere steder i Canada de næste mange dage, skriver det canadiske medie CBC.

»Vancouver har aldrig oplevet den her form for varme før, og desværre ser vi dusinvis af døde på grund af det,« siger talsmand for politiet Steve Addison i en pressemeddelelse.

»Vores betjente er presset til det yderste, men vi gør alt, hvad vi kan, for at sørge for folks sikkerhed.«

Temperaturerne er steget på grund af højtryk, der har dannet en slags låg med varm luft over regionen, der også er kendt som Pacific Northwest. Det melder USAs nationale vejrtjeneste (NWS).

Mandag blev der også sat temperaturrekord i Lytton. Her lød den på 47,9 grader. Lytton er en lille by, som ligger i provinsen British Columbia omkring 250 kilometer øst for Vancouver.

»Vi er midt i den varmeste uge, som befolkningen i British Columbia nogensinde har oplevet, og det har konsekvenser, forfærdelige konsekvenser, for familier og lokalsamfund,« siger British Columbias regeringsleder, John Horgan, ifølge AFP.

»Den måde, som vi kommer igennem disse usædvanlige tider, er ved at holde sammen.«

Ved kystområder i Pacific Northwest faldt temperaturerne dog nogle steder en hel del tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Klimaforskere har længe sagt, at klimaforandringer forventes at øge hyppigheden af ekstreme vejrfænomener som for eksempel hedebølger.

Det er dog mere kompliceret end som så at fastslå en forbindelse mellem enkeltstående begivenheder og global opvarmning.

/ritzau/

Andre læser også