En politipatrulje i Oslo har taget drastiske metoder i brug for at standse en halvnøgen mand, der har angrebet tilfældige med en kniv ved højlys dag.

Indsatsleder Tore Solberg bekræfter, at gerningsmanden er afgået ved døden.

»Vi blev ringet op lidt før klokken 09.00 om en truende person med mulig kniv i området. Patruljen kom på stedet kort tid efter. Der kom en konfrontation, som udviklede sig til en truende situation. Politiet affyrede skud,« siger han ifølge Dagbladet.

Episoden skete på en trafikkeret vej i bydelen Bislet i det nordvestlige Oslo. Indsatslederen oplyser, at gerningsmanden var i færd med at gå til angreb på tilfældige personer, da en patrulje ankom til stedet. Derfor måtte patruljen reagere hurtigt.

En politibil er kørt galt i forbindelse med en episode, hvor norsk politi har afgivet skud mod en person.
En politibil er kørt galt i forbindelse med en episode, hvor norsk politi har afgivet skud mod en person. Foto: Foto: Dagbladet
Vis mere

»Politiet forsøgte at køre ham ned, fordi han var i færd med at forsøge at knivstikke en person, og da politiet kørte ind i muren, gik han til angreb mod politiet med en kniv,« siger Tore Solberg.

Videoer, som forbipasserende har optaget, viser en halvnøgen mand, der stiller sig op foran politibilen med en kæmpestor køkkenkniv i hånden. Herefter kører politibilen ind i gerningsmanden.

Manden rejste sig dog op igen og gik videre ned ad Theresesgade.

Et vidne fortæller til Dagbladet, at hun så gerningsmanden komme gående med bar overkrop og bare fødder, bevæbnet med en kniv.

»Pludselig begyndte han at løbe efter en kvinde. Så trak han en lang kniv,« fortæller vidnet.

Videoer viser, hvordan patruljebilen drejer skarpt til højre og kører mod gerningsmanden, der står ved siden af en blomsterhandler.

Vidnet fortæller, at politiet forsøgte at køre ind i gerningsmanden, og at den kvinde, han var løbet efter, gemte sig bag politibilen.

»De kørte på ham to gange, men han rejste sig begge gange. Så gik han over til døren i passagersiden. Den fik han åbnet og stak politimanden to-tre gange. Så affyrede den anden i politibilen skud,« fortæller vidnet til Dagbladet.

At dømme efter videoer fra episoden blev der affyret seks skud.

Politiet frygtede, at det kunne have udviklet sig voldsomt, hvis gerningsmanden ikke var blevet stoppet.

»Vi tænker, at han havde til hensigt at angribe flere,« siger indsatslederen.

En tjenesteperson blev skadet i mødet med gerningsmanden, men derudover er der ikke andre tilskadekomne.

'Spesialenheten for politisaker' - der svarer til Den Uafhængige Politiklagemyndighed i Danmark - får nu til opgave at undersøgen episoden, fordi politiet har afgivet skud.

Politiinspektør Egil Jørgen Brekke fortæller til Dagbladet, at politiet efterforsker sagen bredt.

»Vi mener foreløbig, at det ikke tyder på, at det er en terrorhandling. Men vi udelukker ikke noget,« siger han.

Gerningsmanden er i 30'erne og russisk statsborger fra Tjetjenien.

Ifølge Dagbladet.no er han psykisk syg og har tidligere stået bag adskillige umotiverede overfald på åben gade i Oslo.

Ifølge en dom fra december 2020 har manden tilbage i 2019 stukket en anden mand i ryggen med en kniv en tidlig juni-morgen. Den episode fandt sted på På Ankerbrua i Oslo Centrum.

Han løb efter to mænd og to kvinder som han huggede ud efter med en kniv, og et af ofrene blev stukket flere gange med kniven.

Manden blev kendt skyldig i drabsforsøg, men fordi han lider af skizofreni fandt retten ham derfor uegnet til almindelig straf. I stedet blev han dømt til behandling i psykiatrien.

Også i 2018 blev han dømt for overfald, da han slog en mand i hovedet og sparkede ham på kroppen i det centrale Oslo i 2017. I 2015 blev han idømt 21 dages fængsel for vold mod en politibetjent og forulemping af offentlige tjenestepersoner.

Andre læser også