Den danske fregat 'Esbern Snare' har onsdag været i ildkamp med et piratskib ud for Nigerias kyst.

I den forbindelse er fire pirater blevet dræbt, skriver Forsvaret i en pressemeddelelse.

Det sker netop i de dage, hvor statsminister Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen skal besøge fregatten. De to politikere var dog ikke om bord under episoden, oplyser Statsministeriet.

Fregatten er i øjeblikket udsendt til Guineabugten for at være med til at sikre søvejene i området.

Onsdag observerede skibets Seahawk-helikopter en hurtiggående motorbåd i et område med mange handelsskibe. Om bord var otte mistænkelige mænd og en række redskaber, som forbindes med pirateri, fremgår det af pressemeddelelsen.

Da 'Esbern Snare' onsdag aften var tæt nok på motorbåden, blev frømandskorpset sendt af sted i hurtiggående RHIB-både for at gå om bord på piratskibet.

Imens forsøgte fregatten at få piraterne til at standse, men de reagerede ikke. Heller ikke de efterfølgende varselsskud havde nogen effekt.

Det fik piraterne til at åbne ild direkte mod de danske soldater. De svarede igen, og der fulgte en kort ildkamp.

Fem pirater blev ramt. Fire af dem døde, mens en enkelt blev såret.

Piratskibet sank, og otte pirater blev taget om bord på fregatten.

Statsminister Mette Frederiksen og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen er i denne uge på officielt besøg i Ghana, hvor de blandt andet skal besøge fregatten.

»Danmark er en af verdens største søfartsnationer, og vi har derfor en særlig interesse i at værne om den frie maritime verdenshandel. Derfor er Danmark igen gået forrest i kampen mod pirateri for at sikre den frie sejlads og vores søfolks sikkerhed, har Mette Frederiksen udtalt forud for besøget.

Statsminister Mette Frederiksen og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er på officielt besøg i Ghana i disse dage. De skal også besøge fregatten Esbern Snare. (Arkivfoto)
Statsminister Mette Frederiksen og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er på officielt besøg i Ghana i disse dage. De skal også besøge fregatten Esbern Snare. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

De to politikere var ikke om bord på fregatten under onsdagens ildkamp, skriver Ritzau.

»Det danske piratdrab i Guineabugten understreger, at det er verdens farligste farvand.«

Det siger Anne H. Steffensen, administrerende direktør i Danske Rederier, i en skriftlig kommentar.

Hun er i øjeblikket sammen med statsministeren og Venstres formand på besøget.

»Vi har hele tiden sagt, at Guineabugten er verdens farligste farvand, og episoden i går sætter en streg under, at det ikke er for sjov, vi er her,« siger hun.