Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En sø er blevet opdaget af en bjergbestiger i de franske alper, hvilket han kalder for 'alarmerende'.

Opdagelsen skete ved bjerget Mont Blanc i en højde på omkring 3.000 meter.

Bryan Mestre, som bjergbestigeren hedder, opdagede søen og lagde efterfølgende billedet på Instagram. Med billedet delte han en alvorlig bekymring over klimaforandringerne.

'Det er tid til at slå alarm. Det er virkelig alarmerende. Gletsjere smelter over hele verden i et eksponentielt tempo',' skrev han.

Opdagelsen af søen kommer blot ti dage efter, at en anden bjergbestiger, Paul Todhunter, var ved samme område. Forskellen er bare, at da Paul Todhunter var ved området, var det dækket af sne, skriver Independent.

'Jeg har været heroppe flere gange i juni, juli og august, og jeg har aldrig set flydende vand heroppe (...) Kun ti dage med ekstrem varme var nok,' skriver Bryan Mestre yderligere i sit opslag.

Men ifølge det franske medie Radio Mont Blanc er fænomenet ikke nyt, da selvsamme sø er dukket op hvert år siden 2015, mener en glaciolog.

Dog mener Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og glaciologi, ikke, at søen nødvendigvis er et tegn på klimaforandringer.

Søen kan nemlig også opstå som følge af den årlige cyklus, når temperaturen blot stiger i sommermånederne.

»Tager man summen af alle disse, ser vi i dag et større antal af flere ekstremhændelser, men ser vi på hændelsen her som et isoleret eksempel, skal vi være mere forsigtige med at linke det til klimaforandringer,« siger Sebastian Mernild til TV 2.

Klimaforandringer, stigende temperaturer og smeltende gletsjere er efterhånden et stort problem på jordkloden.

Senest har forskere blandt andet påpeget, at stigende temperaturer og smeltende gletsjere kan få store konsekvenser for havniveaustigninger.

Ifølge C3S, Copernicus Climate Change Service, i EU var juni måned i år da også den varmeste måned målt nogensinde på Jorden.