Vi nærmer os et afgørende vendepunkt på det frosne og sneklædte Antarktis, hvor en af de største gletsjere er ved at gå i opløsning.

Thwaites-gletsjeren, som er på størrelse med hele England, smelter, og står til at gøre det endnu hurtigere.

Selv hvis den globale opvarmning stopper, frygter forskere nu, at nedsmeltningen ikke kan forhindres. Det skriver The Guardian.

Det viser en ny undersøgelse, som er støttet af den amerikanske rumfartsorganisation, NASA.

Gletsjeren er ifølge rapporten så ustabil, at opløsningen af den med stor sandsynlighed ikke kan bremses.

De store mængder smeltevand, som den udleder, kan skabe havniveaustigninger på op mod en halv meter, lyder det.

Samme udvikling forudser forskerne vil ramme andre antarktiske gletsjere​.

Ledende forsker Alex Robel, der er assisterende professor på US Georgia Institute of Technology, forklarer, at gletsjerens manglende stabilitet gør, at isen kan forsvinde i løbet af 150 år – selv hvis temperaturstigninger i forbindelse med klimaforandringer stopper.

»Den vil fortsætte med at smelte af sig selv, og det er bekymringen,« siger han.

Forskerne har dog kun undersøgt, hvor hurtigt isen smelter og forsvinder ud fra den nuværende temperatur. Den forventede temperaturstigning i fremtiden som konsekvens af klimaforandringer vil derfor kun fremskynde udviklingen.

Anden ny forskning på området viser, at smeltetiden for fem antarktiske gletsjere er fordoblet på seks år og nu er fem gange hurtigere end i 1990'erne. Hvis den vestlige del af den antarktiske is smelter, vil det alene kunne øge havniveaustigningerne med omkring fem meter.

Et scenarie, hvor kystbyer over hele verden derfor vil komme under vand.

Til det norske Dagbladet fortæller klimaforsker Maria Sand, at der er to faktorer, som bidrager til havniveaustigninger: opvarmningen af havet, som betyder, at vandet udvider sig, og smeltende landis og gletsjere, der flyder ud i havet.

FN's klimapanel har ellers tidligere forudset, at havniveauet i værste fald vil stige med en halv til en hel meter inden 2100, hvis vi ikke nedsætter vores CO2-udledning. De beregninger kan man nu være nødsaget til at justere, mener Maria Sand.

»Det er dårlige nyheder, at vi har startet en proces, der måske ikke kan forhindres. Uanset hvad vi gør, vil havniveaustigningen fortsætte, fordi de her processer sker langsomt.«

Tal fra NASA viser, at havene er steget med 20 centimeter, siden man begyndte at måle udviklingen i 1870. I de sidste fire år alene er havene dog steget med fire centimeter.