Mark Schmitz kunne ikke holde ud at blive ved med at kigge på Joe Biden.

»I betragtning af tidspunktet og årsagen til, at vi var der, mener jeg, at det var det mest respektløse, jeg nogensinde har set,« lyder det fra ham.

Han er far til en af de 13 amerikanske soldater, der i sidste uge døde i det blodige selvmordsangreb mod lufthavnen i Kabul – og over for Fox News retter han en skarp kritik af en lille bevægelse, USAs præsident lavede under mindehøjtideligheden for de faldne.

Her bøjede Joe Biden sin arm og sendte et hastigt blik mod sit armbåndsur. Faktisk mange gange. Se et klip med situationen nederst i artiklen

Både kameraer og tv-billeder fangede Joe Biden kigge på uret. Ved siden af ses hustruen Jill Biden.
Både kameraer og tv-billeder fangede Joe Biden kigge på uret. Ved siden af ses hustruen Jill Biden. Foto: SAUL LOEB
Vis mere

Og på Dover Air Force Base, hvor de 13 kister fra Afghanistan blev modtaget, havde Mark Schmitz frit udsyn til, hvad der skete.

»Jeg lænede mig ind mod min søns mor og sagde: 'Jeg sværger, at hvis han tjekker sit ur én gang mere …', og det var måske efter den fjerde gang, han gjorde det. Jeg kunne ikke se på ham efter det,« siger Mark Schmitz, der mistede den 20-årige Jared Schmitz i angrebet.

En anden af de pårørende, der var til stede, holdt mere grundigt øje med, hvor ofte Joe Biden kiggede på sit ur.

»Det skete hver eneste gang, en af kisterne kom ud af flyet. Hver eneste gang. Når de affyrede en salut, kiggede han på sit ur alle 13 gange,« siger Darin Hoover, der mistede sin 31-årige søn Taylor Hoover.

En af kisterne bæres ud fra flyet, der har bragt de 13 døde amerikanske soldater hjem fra Afghanistan.
En af kisterne bæres ud fra flyet, der har bragt de 13 døde amerikanske soldater hjem fra Afghanistan. Foto: SAUL LOEB
Vis mere

Også andre bemærkede detaljen.

Eksempelvis den tidligere republikanske præsidentkandidat Mike Huckabee, der sammenlignede situationen med et notorisk øjeblik i amerikansk politik, da George Bush under en tv-debat med modstanderne Bill Clinton og Ross Perot også kiggede på sit ur.

»Det er chokerende, og det vil blive husket,« lyder hans kritik på Twitter af Joe Bidens manøvre.

For den amerikanske præsident er det endnu et kritikpunkt som politiske modstandere i de seneste dage har brugt mod ham oven på det stærkt kritiserede exit fra Afghanistan.

Kisterne er klar til at blive kørt bort fra Dover Air Force Base.
Kisterne er klar til at blive kørt bort fra Dover Air Force Base. Foto: SAUL LOEB
Vis mere

Den norske historiker og krigskorrespondent Henrik Hovland kalder det dog for »uvigtigt i det store billede«.

»USAs skandaløse tilbagetrækning fra Afghanistan er vanskelig for både demokrater og republikanere, som begge er medansvarlige. Derfor er det lettere for republikanere at pege på en bagatelagtig fejl, som Biden har begået, og slå ham i hovedet med,« siger han til Dagbladet:

»Biden har gjort mere kritisable ting i forbindelse med Afghanistan end at kigge på sit ur.«

Allerede mandag forlod de sidste amerikanske tropper Afghanistan, og Joe Biden holder tirsdag klokken 13.39 (dansk tid) tale for nationen, hvor han vil sætte ord på »min beslutning om ikke at forlænge vores tilstedeværelse i Afghanistan efter 31. august«.

Andre læser også