»Hun er i sikkerhed og har det godt i sit hjem.«

Sådan lød meldingen fra Den Internationale Olympiske Komités (IOC) præsident, Thomas Bach, efter han over et videoopkald søndag havde været i kontakt med den forsvundne kinesiske tennisspiller Peng Shuai. Dermed er alt godt igen. Eller er det?

For selvom IOC også kunne offentliggøre et billede fra videomødet, hvor hun tilmed smiler, så er der fortsat grund til at være bekymret. Det mener kvindernes internationale tennisorganisation, WTA.

»Denne video ændrer ikke vores opfordring til en komplet, retfærdig og gennemsigtig undersøgelse uden censur af hendes påstand om seksuelle overgreb, hvilket er det spørgsmål, der gav anledning til vores oprindelige bekymring,« lyder det i en mail fra en talsperson i WTA ifølge Reuters.

Den kinesiske tennisstjerne Peng Shuai i et videopkaldt med IOC-præsidenten, Thomas Bach.
Den kinesiske tennisstjerne Peng Shuai i et videopkaldt med IOC-præsidenten, Thomas Bach. Foto: OIS/IOC/INTERNATIONAL OLYMPIC C
Vis mere

Og de er ikke alene om deres bekymring.

Blandt andre den amerikanske tennisjournalist Ben Rothenberg udtrykker sin stærke utilfredshed med IOCs meddelelse, da videopkaldet ifølge ham ikke ændrer noget som helst.

'Det her lort nævner ikke grunden til hele bekymringen om Peng i første omgang. Hun anklagede en minister for seksuelle overgreb og blev derefter konfronteret med massiv regeringscensur af sine offentlige og private beskeder. Det handler ikke om, hvorvidt hun kan smile i nærheden af udstoppede dyr!' skriver han i et opslag til sine over 100.000 Twitter-følgere.

Én ting er nemlig, at den 35-årige tennisstjerne kan sidde og se glad ud foran et kamera.

Noget andet er, om hun reelt er fri, og om hendes anklager bliver taget alvorligt. Lige præcis dét satte WTA allerede spørgsmålstegn ved, da der lørdag blev delt en video af Peng Shuai på en restaurant i Beijing.

»Mens det er positivt at se hende, er det fortsat uklart, om hun er fri og i stand til at tage beslutninger selv og gøre, som hun vil, uden tvang eller påvirkning udefra. Videoen alene er utilstrækkelig,« udtalte WTA-formand Steve Simon blandt andet og fortsatte:

»Som jeg har sagt fra starten, er jeg bekymret for Peng Shuais helbred og sikkerhed og det, at hendes anklager om seksuelle overgreb bliver censureret og fejet ind under gulvtæppet.«

Peng Shuai er siden starten af november ikke blevet set offentligt eller har udtalt sig offentligt, efter hun på det kinesiske sociale medie Weibo fremsatte anklager mod en tidligere højtstående politiker i Kina om seksuelle overgreb.

Hverken den pågældende politiker, den tidligere vicepremierminister Zhang Gaoli eller Kinas regering har kommenteret beskyldningerne, og Peng Shuais opslag blev lynhurtigt slettet.

På internettet i Kina er emnet desuden blevet blokeret, så det ikke er muligt for brugere at drøfte eller omtale sagen, ligesom man en overgang slet ikke kunne søge på ordet 'tennis'.

Flere lande, deriblandt USA, Storbritannien og Frankrig, har udbedt sig forsikringer fra Kina om, at der ikke er sket Peng Shuai noget, ligesom Dansk Tennis Forbund over for B.T. også gjorde det klart, at de bakkede fuldt op om WTAs store bekymring.