Han er tilbage. Bo Henriksen skal de næste tre år stå i det største job, han nogensinde har haft – som FC Midtjylland-træner.

Væk er den altid velovervejede Brian Priske, og ind er kommet en mand, som FC Midtjylland-direktør Claus Steinlein brugte ordet 'spradebasse' om. Bo Henriksen, som med sit lange lokker daskende fra side til side kan fejre et for sit hold ubetydeligt mål i overtiden med en ikonisk løbetur langt ned ad sidelinjen.

En mand, alle fodboldelskere i Danmark har en holdning til, men som ikke selv helt forstår årsagen til.

»Jeg synes jo, at jeg er den mest normale i hele verden, men der er nok mange, der vil mene noget andet,« konstaterer Bo Henriksen selv tørt ved pressemødet for præsentationen af hans nye job på MCH Arena, hvor han forklarer, hvorfor han efter et års mere eller mindre frivillig pause fra trænergerningen er tilbage i Superligaen.

Et sted, hvor han deler vandene.

»Jeg ved ikke, hvorfor fanden det er sådan, men alle har en holdning til, at enten kan de godt lide mig, eller også synes de, at jeg er verdens største klovn og brøleabe og alt muligt andet,« erkender Bo Henriksen.

For et år siden erklærede han, at seneste sæson ville være den sidste for hans succesfulde tid i AC Horsens, og kort efter blev han fyret af samme grund. Han gik dog ikke jobløs længe og blev i stedet ansat som tv-ekspert hos rettighedshaverne fra NENT.

I november sagde den 46-årige fynbo i et interview med B.T., at han 'ikke kunne forestille sig, at der var noget, der kunne få ham tilbage', og få måneder efter røg han ind i en personlig tragedie, da hans far gik bort.

Bo Henriksen er ny cheftræner i Midtjylland.
Bo Henriksen er ny cheftræner i Midtjylland. Foto: Ernst van Norde
Vis mere

Men nu er han der så alligevel.

»Hvis man skal bruge så meget energi, som man skal, hvis man skal være fodboldtræner, så kom jeg til den erkendelse, at jeg har den mest fantastiske kone og familie, at så skulle det være noget ekstraordinært, og det er det her. Jeg vil gerne give mig selv den oplevelse, at jeg vil prøve at opleve at kunne vinde noget.«

»Det er ikke mange forundt. Jeg lever og ånder for at vinde fodboldkampe, og det glæder jeg mig rigtig meget til,« lyder det fra den nye cheftræner, der i de sidste fem måneder løbende har været i dialog med Claus Steinlein om, at han kunne være en afløser for den eventyrlystne Brian Priske, der er taget til Royal Antwerp i Belgien.

Men det var også et af meget få job, der kunne få ham tilbage i trænergerningen nu, forklarer han.

»Jeg har overhovedet ikke prøvet at finde noget eller snakket med nogen. Så jeg har slet ikke snakket med nogen som helst klubber. Jeg var ikke interesseret i noget. Jeg har vidst, at der var noget (med Midtjylland, red.), men i fodbold går tingene stærkt, og det er ikke alt, man ved, som kommer til at holde i forhold til alt det med, om Priske ville blive solgt osv. Men jeg havde da en formodning og forhåbning om, at det kunne lade sig gøre. Så jeg gjorde mig klar til det. Men jeg har nydt min pause,« pointerer Bo Henriksen.

Han kan overhovedet ikke se, at FC Midtjylland har valgt uambitiøst i at ansætte en mand, der kun har været i Brønshøj og Horsens i de sidste 14 år og aldrig som cheftræner har stået med ansvaret for en storklub.

»Næ, det kan jeg egentlig ikke. Det handler et eller andet sted kun om at kigge på forudsætningerne og resultaterne. Det kan jeg forestille mig, FC Midtjylland har kigget på, det plejer de at gøre i forhold til smartodds, og hvilke resultater jeg har skabt med de penge, man har haft. Jeg tror, at jeg stikker ud med mange røde lamper,« siger han og tilføjer:

»Så jo, for dem, der ikke har nuanceret det og gået ned i materien og selve resultaterne, de kan måske godt tænke sådan, men dem, der har forstand på det, for dem tror jeg egentlig ikke, det er så overraskende.«

Bo Henriksen har fået en treårig kontrakt i FCM.
Bo Henriksen har fået en treårig kontrakt i FCM. Foto: Ernst van Norde
Vis mere

Her tænker han især på Claus Steinlein. FC Midtjylland-direktøren, der havde det sidste ord og gav ham kontrakten som ny cheftræner på heden.

»Nu har jeg kendt Claus i mange år og handlet med ham rigtig meget. Rent menneskeligt og værdimæssigt er det afgørende, at man har en form for kemi og relation. Det har jeg haft med Claus i rigtig lang tid. Han er smart, dygtig, snu. Han har snydt mig i mange handler. Så vi har kendt hinanden på mange forskellige måder, og det har været en fed tid at handle med dem,« lyder det fra den tidligere Horsens-manager, der i sine tidligere klubber også lavede en masse andet end at træne holdet og stå på sidelinjen til kampene.

Nu bliver hans primære og nær sagt eneste fokuspunkt resultaterne, og det glæder han sig til at excellere i.

»Det er bare en lille ting, at for første gang skal jeg ikke bruge en masse tid på at snakke med agenter. Jeg brugte måske seks, syv, otte timer om dagen i Horsens på at snakke med de her mennesker, og de er søde og rare, men for første gang skal jeg ikke bruge tid på det her, fordi der er nogle mennesker, som tager sig af det. Det er fantastisk.«

Som leder i Horsens inviterede Bo Henriksen sit hold hjem til sig selv for at dyrke teambuilding, og han hoppede også i vandet som en af gutterne. Han slår fast, at der ingen grænser er for, hvad han vil gøre for at skabe fællesskab i FC Midtjylland.

Et ord, der blev brugt igen og igen på pressemødet.

»Jeg ved ikke, om de lige kommer med ud at bade, men i sidste ende drejer det sig om relationer og skabe et fællesskab. Og jeg gør, hvad det kræver. Om jeg så skal sove hjemme ved nogle af dem, eller jeg skal have lavet et shelter, eller hvad jeg skal gøre, så vil jeg gøre hvad som helst for at få den enkelte til at forstå, at fællesskabet er det altafgørende, så vi kan skabe de relationer, der rykker det enkelte individ. Jeg kommer til at gøre nøjagtig, hvad der skal til for at vinde,« understreger Bo Henriksen.

Tv-eksperten gennem det sidste år har også kunnet kritisere FC Midtjyllands problemer med egoer som Sory Kaba, Evander og Pione Sisto uden at stå til regnskab for noget.

Nu skal han selv for første gang stå med ansvaret for store og krævende Superliga-profiler. Det har han allerede en plan for, men først skal han ind under huden på dem.

»Vi skal aldrig pille egoer ned. Vi skal dyrke fællesskabet og omfavne individet, og det gør du kun ved at skabe relationer. Hvis du kan skabe de rigtige relationer, kan du få mennesker til hvad som helst. Jeg har aldrig prøvet i mit liv at lytte til nogen, jeg ikke kan lide eller stoler på. Det sker sjældent. Og det er det samme med fodboldspillere, de skal forstå, at jeg egentlig godt kan lide dem, og den dag, de kan det, kan jeg begynde at fortælle dem, hvad jeg gerne vil have. Det er ikke rocket science,« siger træneren og supplerer:

»Jo bedre spiller, jo større problemer får man, sådan er det også, men det er jo også kun federe. De her unge mennesker har kun én interesse, og det er at blive så gode som muligt,« bedyrer Bo Henriksen, der på ingen måde kommer til at lave om på sig selv, fordi han nu er på en finere adresse.

»Jeg gør bare, hvad jeg føler. Jeg render ikke rundt og jubler, fordi andre fortæller mig, at jeg skal. Jeg gør det, fordi jeg får en følelse af, at det er fedt. Det er passion, og når det bliver til lidenskab, bliver det til energi, og den energiudladning, jeg altid får, går ud over min ryg, baglåret og alt, hvad jeg har og ejer, det er bare sådan, det er, og det er sådan, det skal være. Jeg kommer ikke til at være anderledes her. Det allervigtigste for mig er at være mig selv. Ellers kan det være lige meget.«

Men du repræsenterer bare et større brand nu?

»Det gør Diego Simeone også og mange andre ting. Det er pisse lige meget. Det afgørende er, at man viser det, man er. Det ville være fuldstændig forkert, hvis jeg rendte rundt og satte bånd på mig selv. Det er heller ikke det, der er købt ind på. Hvorfor skulle de købe ind på en mand, som er glad, men, de siger, skal være sur? Det ville være fuldstændig utopi. Det ville være vanvittigt at lave om på det.«

Spradebassen er tilbage. Større, vigtigere og mere ustoppelig end nogensinde.