Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det startede ved en julefrokost for flere år siden og blev til virkelighed på den sidste dag i maj 2021.

Ideen om at få Bo Henriksen til heden som cheftræner for den danske storklub FC Midtjylland blev født for længe siden af en ven til Claus Steinlein, afslører FC Midtjylland-direktøren.

»Det var til julefrokost. En af mine kammerater, der hedder Steen Amundsen, sagde: 'Claus, Bo passer perfekt til FC Midtjylland.' Det er tre-fire år siden nu. Der voksede der en tanke i mit hoved: 'Okay, det er måske en god idé',« lyder det fra Claus Steinlein, som fortæller flere detaljer fra skiftet, der blev en mulighed, efter belgiske Royal Antwerp købte Brian Priske fri op til weekenden.

»Jeg har længe tænkt på Bo som en mulighed. Han har stået på en skyggeliste. Da Priske forlængede hen over vinteren, havde vi en god snak og vidste, at han gerne ville af sted, og vi kunne høre på vandrørene om interessen løbende. På det tidspunkt stod det rimelig klart, at det skulle være Bo, når det var. Vi vidste selvfølgelig ikke, om det ville blive til sommer, til vinter, om halvandet år eller senere.«

Steinlein fik idéen om Bo Henriksen for flere år siden.
Steinlein fik idéen om Bo Henriksen for flere år siden. Foto: Ernst van Norde
Vis mere

»Der er jeg jo sådan indrettet, at jeg ringer til ham (Bo Henriksen, red.) lidt oftere og siger, at han gør det godt på tv, at jeg synes, han er stærk – og holder ham motiveret. Priske tog derned torsdag og skulle til samtale fredag. Der ringede jeg til Bo og sagde: 'Nu nærmer det sig'. Der var han heldigvis klar på at sige ja,« fortæller FCM-direktøren, der udefra set har taget en kæmpe chance ved at hente Bo Henriksen til jobbet.

Den nye cheftræner har kun stået i spidsen for langt mindre klubber end FC Midtjylland i Brønshøj og Horsens, og samtidig har han en personlighed, der skiller sig markant ud fra de mere rolige typer, der har siddet i jobbet som forgængeren Brian Priske samt Kenneth Andersen og Jess Thorup.

»Jeg havde måske lidt samme billede, som pressen har, at 'ham Bo bare er spradebasse'. Men efter at have forhandlet og snakket med Bo, finder man ud af, hvad Bo har. Han har en ekstrem vindervilje og tro på, hvad man skal gøre. Han er også selv blevet far – det er vel fem-seks år siden – og det har også smittet af på Bo, og han er et andet sted i dag,« forklarer Claus Steinlein.

»Det kan være svært udadtil at få et nyt billede. Det kender jeg fra mig selv. Det tager lang tid at få lavet om på. Der er meget, meget mere i Bo,« lyder de lovende ord fra Claus Steinlein, som mandag ved præsentationen af Bo Henriksen forsvarede trænerens ry for at spille kynisk og på fysikken og knap så meget det polerede spil.

Bo Henriksen er ny FCM-træner.
Bo Henriksen er ny FCM-træner. Foto: Ernst van Norde
Vis mere

»Han er sindssygt dygtig til at få det optimale ud af sit materiale. Få mest muligt ud af mennesker, og det er det, det handler om,« forklarer han og fortsætter:

»Vi synes, at Bo og Midtjylland er det perfekte match. Jeg ser et tæt værdifællesskab mellem Bo og os. Bo tror på det bedste i mennesker. Han er god til at få det maksimale ud af de spillere, han arbejder med. Han er en fantastisk motivator og har en utrolig vindervilje. Det passer godt med det, vi tror på som klub. Vi tror på, at hvis mennesker har det godt, så kommer systemet bagefter,« forklarer Claus Steinlein, der også kender flere sider af Bo Henriksen, da han har solgt og købt spillere til og af ham, mens fynboen var manager i Horsens.

»Vi har tit forhandlet om spillere med Bo, da han var i Horsens med Bubacarr Sanneh som den største succes for os. Vi har haft mange fede samtaler, og han har altid været ærlig og direkte. Bo var med til at rykke Brønshøj op i 1. division, og han var med til at løfte Horsens op i Superligaen og endda i mesterskabsspillet undervejs. Han har altid spillet en række op. Og det er jo det samme, vi gør, når vi spiller i Europa,« siger Steinlein, som kun ser det som et plus, at Bo Henriksen er typen, der retter ind efter modstanderne.

»Da vi spillede nede i Atalanta (Champions League-kamp 1. december 2020, red.), gik vi også over til tre centrale forsvarere og måtte indordne os. Der var mange – i hvert fald Atalantas træner – der mente, at vi spillede en lille smule 'pindsvinefodbold' og var defensive. Men det var nødvendigt for os, ellers tror jeg, at vi var blevet skilt ad.«

»Det er det samme, når Bo har mødt de store klubber med Horsens med sit budget dernede. Jeg synes også, at han har forsøgt at spille fodbold mod andre hold. Så det handler egentlig bare om at gøre det, der er nødvendigt for at få resultatet på dagen, og det skal han jo også gøre i Midtjylland,« siger Claus Steinlein, som slet ikke mener, at det er uambitiøst, at en guldkandidat som FC Midtjylland henter en helt uprøvet træner på det plan.

»For mig at se er der nogen, der lægger for stor vægt på, om man kommer fra mindre klubber eller større klubber. Om man har spillet offensivt eller defensivt. Jeg lægger mere vægt på, hvor flotte resultater han har skabt. I Brønshøj spillede han fast i 1. division med et 2. divisionsbudget. Han har overperformet med Horsens og holdt dem i Superligaen med et 1. divisionsbudget. Han var endda i slutspillet. Han har altid fået meget ud af de mennesker, han arbejder med. Hvorfor skulle han ikke kunne det i Midtjylland,« forklarer Claus Steinlein, som ifølge B.T.s oplysninger pønser på at lave flere ændringer i trænerstaben, fordi »alle ikke kan være gode til alting«.

Heller ikke, hvis man hentede et stort navn fra udlandet, slog Steinlein fast, inden han tilføjede:

»Vores største styrke er jo sammenhold og fællesskab. Vi er jo kommet langt som virksomhed i de seneste år. Og det er vi kommet ved at gøre tingene sammen. Der er ingen, der kan det hele. Kristian Bak (assistenttræner, red.) kan noget, »Duncan« (assistenttræner, red.) kan noget andet, Søren Bjerg (chefanalytiker, red.) noget tredje. Jeg kan heller ikke alt. Det er derfor, jeg har en assistent, der kan hjælpe mig med at stave alting rigtigt i mails,« slutter Claus Steinlein.

Direktøren, som måske ikke kan stave, men som husker, hvad en ven sagde til en julefrokost for flere år siden.

Andre læser også