Endnu en dommer har selv brudt reglerne.

B.T. har allerede afdækket, at en landsretsdommer har tjent næsten en halv million kroner mere end tilladt på bijobs. Nu viser det sig, at en anden dommer siden 2014 har haft bijob uden at have søgt formelt om tilladelse.

Konkret drejer det sig om Ulrik Finn Jørgensen, der er dommer ved Retten i Lyngby.

Først 16. september sidste år ansøgte han Bibeskæftigelsesnævnet om tilladelse til at have det lønnede bijob, hvilket er reglen for dommere. En ansøgning, som Ulrik Finn Jørgensen skulle have sendt for fem år siden.

»Efter Bibeskæftigelsesnævnets opfattelse beror det på en fejl, at der ikke tidligere blev ansøgt om tilladelse til at varetage det pågældende hverv,« siger Christian Nikolaj Søberg, der er dommerfuldmægtig ved Højesteret.

Dommernes ansøgninger om tilladelse til at have bijobs er eksploderet.

I februar kom det frem, at 53 dommere sidste år søgte om tilladelse til at have bijobs. Det højeste antal i ni år.

Ulrik Finn Jørgensen tog telefonen, da B.T. ringede. På spørgsmålet om, hvordan han som dommer har tid til bijob, er svaret dette:

Retten i Lyngby mandag den 14. oktober 2019.
Retten i Lyngby mandag den 14. oktober 2019. Foto: Niels Christian Vilmann
Vis mere

»Så skal du tale med de lønforhandlende myndigheder, om de vil betale for overarbejde. Det er klart, at hvis de ville det, så ville det da være lige så attraktivt som at have et bijob,« siger Ulrik Finn Jørgensen.

Han fortæller, at han trods de fem års forsinkelse fik godkendt ansøgningen om bijob som formand for Tandskadeankenævnet.

I dag har han i øvrigt yderligere to bijobs. Så samlet er det tre ekstra jobs.

Og det er ud over dommerjobbet ved Retten i Lyngby.

I sommeren 2019 blev Steen Johannsen umotiveret overfaldet på sin båd, som lå i havnen i Horsens. I efteråret sendte politiet sagen til Retten i Horsens. Men på grund af travlhed har retten ikke mulighed for efter sommerferien at tage sagen i retten, selvom den er ret simpel. Steen Johannsen er skuffet over den lange ventetid.
I sommeren 2019 blev Steen Johannsen umotiveret overfaldet på sin båd, som lå i havnen i Horsens. I efteråret sendte politiet sagen til Retten i Horsens. Men på grund af travlhed har retten ikke mulighed for efter sommerferien at tage sagen i retten, selvom den er ret simpel. Steen Johannsen er skuffet over den lange ventetid. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

Stigningen i dommernes bijobs sker, samtidig med at ofre og kriminelles ventetid aldrig har været længere hos retten.

I første halvår af 2019 tog en domsmandssag i gennemsnit 153 dage at sagsbehandle hos landets byretter, og det er ny rekord.

Ligeledes er der på fem år sket en stigning på 42 procent i antallet af verserende sager hos landets byretter.

Voldsofferet Steen Johannsen har fået at vide, at Retten i Horsens har så travlt, at der ikke kan falde dom i sagen før efter sommerferien, selv om retten fik sagen fra politiet i efteråret sidste år.

»Jeg synes virkelig, at myndighederne har efterladt mig i et næsten håbløst tomrum. Og det bekymrer mig, at så mange andre ofre åbenbart er i samme situation,« sagde han for nylig til B.T.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) sagde i februar, at han har 'en klar forventning om, at dommere selvfølgelig overholder reglerne for bijobs'.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, kalder de nyeste oplysninger 'dybt bekymrende'.

»Det virker helt absurd, at stadig flere dommere bijobber, mens antallet af uafsluttede retssager hober sig op. Det er noget, justitsministeren straks burde få set på og ændret på. Og derfor vil jeg nu rejse sagen i Folketinget,« siger han.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, der her sidder ved siden af Venstres næstformand, Inger Støjberg, kalder det helt absurd, at stadig flere dommere bijobber, mens antallet af uafsluttede retssager hober sig op. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, der her sidder ved siden af Venstres næstformand, Inger Støjberg, kalder det helt absurd, at stadig flere dommere bijobber, mens antallet af uafsluttede retssager hober sig op. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Tilbage til samtalen med dommeren med nu tre bijobs.

Ulrik Finn Jørgensen, ser du nogen udfordringer i dine og andre dommeres mange bijobs, samtidig med at ofrenes ventetid har sat ny rekord?

»Bijobbet ligger ud over den normale arbejdstid, og det kan være udfordrende, hvis man har mange hobbyer eller en stor familie, men det går ikke ud over mit arbejde i retten,« siger han.

Hvad tænker du så om ofrene, der gerne vil have deres sager afgjort hurtigst muligt?

»Dem vil jeg ikke behandle i min fritid alligevel,« siger han og tilføjer:

»Jeg ville ikke løse flere sager i retten, hvis jeg ikke brugte min fritid på bijobs, men på at spille fodbold.«

Men hvis du behandlede flere sager i retten, så ville ventetiden vel falde?

»Jo, men det vil jeg ikke bruge min fritid på,« siger Ulrik Finn Jørgensen, der heller ikke vil ud med, hvor meget han helt præcis har tjent ekstra på sine bijobs.