Efter B.T.'s afsløringer bliver kriminelle udviste udlændinge, som i dag bor på Kærshovedgård ved Bording, placeret på en øde ø i Stege Bugt.

»Fra 2019 vil de blive samlet på en ø, hvor betjente og ansatte fra Kriminalforsorgen vil være til stede,« siger finansminister Kristan Jensen (V).

»De vil ikke være i fængsel. Der vil være en færgedrift frem og tilbage til øen, men færgen vil ikke sejle i døgndrift, og man skal være på udrejsecentret om natten. Så har vi mere styr på, hvor de er henne.«

B.T.s politiske redaktør, Andreas Karker erfarede, at det var på tale at lukke Kærshovedgård helt, hvilket Dansk Folkeparti var interesserede i, men det kunne ikke lade sig gøre.

Øen Lindholm i Stege Bugt.
Øen Lindholm i Stege Bugt. Foto: Arne Magnussen
Vis mere

Udrejsecentret, der er et tidligere fængsel, huser i dag afviste asylansøgere, udviste kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold.

B.T. har i flere artikler den seneste tid fortalt om de lokale borgeres udfordringer med at være nabo til udrejsecentret, der huser en række udlændinge, som skal udvises af Danmark.

Siden regeringen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i spidsen tog det tidligere statsfængsel Kærshovedgård i brug som udrejsecenter i marts 2016, har politiet rejst hele 85 sigtelser mod beboere på centeret, herunder for vold, butikstyverier og narkotikakriminalitet.

B.T. har blandt andet afsløret, at en 19-årig medarbejder i den lokale Fakta i Bording blev slået ned af en 37-årig beboer på Kærshovedgård i oktober sidste år.

Tendensen har været støt stigende, i takt med at antallet af beboere er steget, og alene i år har politiet frem til 26. september rejst 45 sigtelser, hovedsageligt for butikstyverier.

Midt- og Vestjyllands Politi har samtidig gjort opmærksom på, at der under antallet af rejste sigtelser ligger en 'række mørketal'.

Ikast-Brandes borgmester, Ib Lauritsen (V) har ikke lagt skjul på, at han helst ser centret lukket.

Han mener, at de forhold, beboerne på Kærshovedgård lever under, efter hans vurdering kan have negative konsekvenser for lokalsamfundet. At tryk avler modtryk. Beboerne på centeret har ingen indtægt, de bor som udgangspunkt på tomandsværelser på omkring 12 kvadratmeter, og de får serveret mad tre gange i døgnet i centerets kantine. Fællesrummets inventar er en stålvask og et bord uden stole.

»Inger Støjberg sagde, at det skal være utåleligt at være på tålt ophold, og det er det også blevet for mange af dem, der sidder ude på Kærshovedgård. Men det er ikke kun utåleligt for dem på tålt ophold – det er det også for alle de andre, der sidder derude,« sagde Ib Lauritsen tidligere til B.T.