Vold, butikstyverier og trusler. De 230 udvisningsdømte kriminelle udlændinge, personer på tålt ophold og afviste asylansøgere, der bor på Udrejsecenter Kærshovedgård i Ikast-Brande Kommune, skaber så meget utryghed i den nærliggende stationsby Bording, at centeret bør lukkes.

Det mener Venstre-borgmester i Ikast-Brande Kommune Ib Lauritsen.

»Jeg så det helst lukket. Det skal der ikke herske nogen tvivl om,« siger han.

Siden regeringen med Ib Lauritsens partifælle udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i spidsen tog det tidligere statsfængsel Kærshovedgård i brug som udrejsecenter i marts 2016, har politiet rejst hele 85 sigtelser mod beboere på centeret, herunder for vold, butikstyverier og narkotikakriminalitet. I oktober sidste år blev en 19-årig medarbejder i den lokale Fakta i Bording slået ned af en 37-årig beboer på Kærshovedgård.

Se video med de 85 sigtelser her

Tendensen har været støt stigende, i takt med at antallet af beboere er steget, og alene i år har politiet frem til 26. september rejst 45 sigtelser, hovedsageligt for butikstyverier.

Midt- og Vestjyllands Politi gør samtidig opmærksom på, at der under antallet af rejste sigtelser ligger en 'række mørketal'.

Ib Lauritsen mener, at smertegrænsen for bordingenserne er overskredet.

»Der bor ikke mange mennesker i Bording – kun omkring 2.300 personer – og så sidder der over 200 ude på Kærshovedgård, og planen er, at der skal være op mod 400 på centeret. Det er logisk, at det er meget for et lille samfund,« siger han.

Ib Lauritsen lader skinne igennem, at de forhold, beboerne på Kærshovedgård lever under, efter hans vurdering kan have negative konsekvenser for lokalsamfundet. At tryk avler modtryk. Beboerne på centeret har ingen indtægt, de bor som udgangspunkt på tomandsværelser på omkring 12 kvadratmeter, og de får serveret mad tre gange i døgnet i centerets kantine. Fællesrummets inventar er en stålvask og et bord uden stole.

»Inger Støjberg sagde, at det skal være utåleligt at være på tålt ophold, og det er det også blevet for mange af dem, der sidder ude på Kærshovedgård. Men det er ikke kun utåleligt for dem på tålt ophold – det er det også for alle de andre, der sidder derude,« siger Ib Lauritsen.

Han tilføjer:

»Hvis tanken var, at udrejsecenteret skulle ligge langt ude på landet isoleret fra alt, så er Kærshovedgård en god løsning. Problemet er jo bare, at det rammer Bording og lokalsamfundet. Der er ingen tvivl om, at det ikke var meningen at ramme Bording, men det gør det.«

I den bedste af alle verdener blev Kærshovedgård lukket, mener Ib Lauritsen.

Den næstbedste løsning er ifølge Ikast-Brande-borgmesteren at ændre beboersammensætningen på Kærshovedgård, så centeret fremover kun huser afviste asylansøgere.

»Skil de forskellige grupperinger ad, så dem på tålt ophold (og udvisningsdømte kriminelle, red.) sidder ét sted, og dem, som bare er afviste asylansøgere, sidder for sig. Folk på tålt ophold (og udvisningsdømte kriminelle, red.) er kriminelle, mens afviste asylansøgere bare er uheldige at være i et land, der ikke vil have dem.«