Han har tidligere levet med konstante lommesmerter, men er i dag god for flere milliarder – og så spiller han rockmusik med guritaristen, der ellers normalt spiller med Bon Jovi.

Men hvem er Thomas Sandgaard egentlig, og hvorfor betyder det så meget for ham at give noget tilbage til sin hjemby? Svaret handler om, at være 'fynbo helt ind i hjertet'. Mere om det senere.

»Jeg er oprindelig en nørd, der var rigtig god til matematik og fysik i skolen. Men jeg fandt det langt sjovere at spille musik end at få høje karakterer i skolen,« siger Thomas Sandgaard fra sit kontor i Colorado i USA.

B.T. Odense har fanget ham over en zoom-forbindelse. En elektrisk guitar hænger bag ham på væggen, og to højttalere, der fylder fra gulv til loft, er hans sidemakkere på kontoret.

»Her er godt vejr hele året rundt,« siger Thomas Sandgaard, imens han giver en rundvisning på sit kontor.

Når Thomas Sandgaard sidder i kontorstolen, er han administrerende direktør i Zynex Inc. Et medicoselskab, som han selv startede i en etværelses lejlighed for 25 år siden.

Men rejsen fra Fyn til kontoret i Colorado har ikke været snorlige. Og den har bestemt ikke været nem.

For Thomas Sandgaard startede det hele med en guitar i hænderne i hjembyen Ringe på Fyn.

»På trods af at jeg var god i skolen, så havde jeg ikke særlig meget selvtillid. Men da jeg begyndte at spille musik, oplevede jeg, at jeg pludselig var interessant. Det giver lidt til selvtilliden,« siger Thomas Sandgaard.

Thomas Sandgaard begyndte at spille musik, da han var 13 år.

»Med tiden endte vi med at spille på Midtfyns Festival og alle mulige scener rundt om i landet. De oplevelser har været med til at danne et vis fundament,« siger Thomas Sandgaard og mindes nervøsiteten.

»De første gange var jeg afsindig nervøs på trods af, at der ikke var nogen, der lagde mærke til en. Men man er selvfølgelig lidt selvcentreret på en scene, så man blev da ret nervøs. Det var alle i bandet.«

Et gammelt privatfoto af et af den mange band, som Thomas Sandgaard optrådte i, da han boede på Fyn.
Et gammelt privatfoto af et af den mange band, som Thomas Sandgaard optrådte i, da han boede på Fyn.
Vis mere

Thomas Sandgaard flyttede fra Ringe til Odense. Han begyndte at studere, men det var stadig musikken, der drev ham.

»Jeg flyttede ind på Rødegårdsvej, mens jeg læste. Jeg brugte meget tid på musikken, så det var absolut ikke de højeste karakter, jeg kom igennem studiet med. Det handlede bare om at overleve,« siger Thomas Sandgaard med et grin.

Den musikinteresserede fynbo arrangerede store koncerter i Pakhuset i Odense. Han optrådte selv. Han byggede lydstudier, og han stod selv for det hele.

»Jeg passede ikke så godt ind i de almindelige kasser. Så min baggrund med at spille musik kom til at gavne mig erhvervsmæssigt. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg ikke hørte hjemme på en støvet ingeniørafdeling.«

Fra Fyn til Colorado

Thomas Sandgaard flyttede til USA og har boet der siden 1996. På de 25 år er den fynske dialekt blevet overtaget af en amerikansk accent.

»I mere end to årtier var jeg næsten personlig konkurs hver dag,« siger Thomas Sandgaard.

Det børsnoterede medicoselskab, som Thomas Sandgaard har brugt 25 år på, var flere gange ved at lukke.

På gulvet i en etværelses lejlighed med en bærbar computer kæmpede han for at betale lønningerne til tiden. Banken ringede ofte og sagde, at han skulle droppe det hele.

»Så sagde jeg til banken, at jeg ville vende tilbage. Jeg lagde røret på og knoklede løs for at finde en løsning. To år efter kunne jeg give banken de syv millioner dollar, som jeg skyldte dem.«

Thomas Sandgaard fik betalt regningerne, og i dag er det ikke økonomien, han behøver at bekymre sig om.

Han ejer stadig over 50 procent af Zynex Inc., som er børsnoteret til knap tre milliarder kroner. Den økonomiske frihed har Thomas Sandgaard blandt andet investeret i i sin hjembys ishockeyklub – Odense Bulldogs – hvor han er den største aktionær.

Thomas Sandgaard er ikke bange for at skille sig ud. Med Zynex-flag i baggrunden og en ørn på hånden er man ikke i tvivl om, hvem der er direktøren i firmaet.
Thomas Sandgaard er ikke bange for at skille sig ud. Med Zynex-flag i baggrunden og en ørn på hånden er man ikke i tvivl om, hvem der er direktøren i firmaet. Foto: Thomas Sandgaard
Vis mere

»Jeg giver, hvad der skal til, for at vi kan gøre en forskel,« siger Thomas Sandgaard om sin investering.

Hvor mange penge lagde du?

»Jeg kan ikke huske det. Jeg får de samme spørgsmål hele tiden omkring Charlton. Det er nogle store beløb, men jeg beholder dem lige for mig selv. Folk ved, hvad jeg står for, og det er det vigtigste.«

»Jeg er jo fynbo helt ind i sjælen. Det var en del af beslutningen vedrørende Odense Bulldogs,« siger Thomas Sandgaard.

Målscorer i jakkesæt

Ud over at være den største aktionær i Odense Bulldogs er Thomas Sandgaard ejer af den engelske fodboldklub Charlton Athletic.

Og ejeren gemmer sig ikke væk, når publikum skal underholdes. Det beviste han på åbningsdagen for den nye sæson.

»Jeg spillede guitar foran 20.000 mennesker. Jeg har det bare sjovt med det. Jeg rendte lidt rundt på fodboldbanen, før jeg skulle på, og spillede lidt med på de sange, som var i gang.«

På grønsværen fik Thomas Sandgaard en spontan idé, der fik tilskuerne til at juble.

»Samtidig med, at jeg spiller på min guitar, kommer der en fodbold trillende hen mod mig. Spillerne var i gang med at varme op. Så tager jeg tilløb og sparker bolden op i målhjørnet, imens jeg spiller guitar.«

»Der var lidt fugtigt på græsplænen, så jeg kunne lige så godt være faldet. Folk spurgte mig, 'var du ikke nervøs?', og så svarede jeg 'nej'. Og den selvtillid kommer fra de tidlige år.«

Iført jakkesæt og guitar sparkede Thomas Sandgaard bolden i mål.
Iført jakkesæt og guitar sparkede Thomas Sandgaard bolden i mål. Foto: Thomas Sandgaard
Vis mere

Hvad havde du gjort, hvis du var faldet?

»Det er et godt spørgsmål,« siger han og griner.

»Det havde nok i første omgang givet endnu mere omtale på de sociale medier. På et eller andet niveau havde det hjulpet klubben. Men jeg tænkte slet ikke på at falde.«

Nørden i skoleklassen, der var god til matematik og fysik, stod nu med en elektrisk guitar foran 20.000 jublende fans.

Når Thomas Sandgaard ridser det hele op, er det da også med stor tilfredshed i stemmen.

»I år regner vi med, at vi har en milliard kroner i omsætning. De sidste fem år har været utrolig profitable. Det ser ud til, at det har potentiale til at blive ti gange så stort. Nu kan jeg endelig leve livet. Musikken er en vældig stor del af det,« siger Thomas Sandgaard.

Andre læser også