Ved Vestbyen Station spreder der sig en duft af surdejsbrød og kaffe.

Bag gravkøer og byggemaskiner gemmer der sig nemlig et lille mikrobageri, hvor fokus er på kvalitet frem for kvantitet. Der bliver ikke produceret flere hundrede croissanter om dagen, og ofte må kunderne gå forgæves efter friskt surdejsbrød – men alligevel kommer de igen.

For der er fart på i det lille bageri. Rigtig meget fart på, forklarer 26-årige William Kærup, som står bag mikrobageriet Breadbykaerup, men vejen dertil har krævet lidt omveje.

»Drømmen om mit eget har nok været der hele tiden, men det har været vigtigt for mig at have mig selv med. Jeg har arbejdet mig op fra bunden, og jeg har intet banklån i det her,« forklarer han og fortsætter:

»Det er gået meget bedre, end jeg turde håbe på! Folk står i kø herude om lørdagen. Jeg havde faktisk bare regnet med, at det kunne løbe rundt. At jeg kunne have et sted, hvor jeg kunne drive bageri og lave det, jeg elsker.«

Og det er netop, hvad William Kærup gør i dag. Breadbykaerup er drevet af kærlighed og hårdt arbejde.

»Jeg har ikke planer om, at det her skal vokse sig større. Det er det her, der er drømmen,« forklarer han og fortsætter:

»Jeg gik ind i det her med drømmen for passionen om det og ikke drømmen om millionerne.«

William Kærup rykkede tilbage til Aalborg for fire år siden, og han har både været assisterende køkkenchef hos Alimentum og været med til at starte Surdejsbageren op. I løbet af 2020 blev det dog tydeligt for William Kærup, at han ville satse mere på den tætte relation med kunderne, godt bagværk og fleksibiliteten ved at være selvstændig, og derfor oprettede han firmaet Breadbykaerup.

»Jeg startede op med at afholde surdejskurser i mine forældres sommerhus i Nordjylland. Det var lidt et sats, men det blev virkelig en succes,« forklarer William Kærup om den første tid, som dog også var præget af endnu en coronanedlukning.

»Derfor lavede jeg virtuelle surdejskurser, hvor folk fik en kasse med det, de skulle bruge, og så aftalte vi en dag, hvor vi kunne bage på samme tid over FaceTime og tage undervisningen online. Planen var en-to surdejskurser om ugen, men jeg endte med tre-fem kurser om ugen,« fortæller han.

Kurserne endte med at være det, der holdt hele firmaet i live i den periode.

I løbet af marts fik William Kærup en aftale med Carlo Liberati fra La Bottega om at lave et pop up-bageri. Her var det tanken, at der skulle sælges brød hver lørdag i februar, men strakte sig ind i marts og blev udvidet til både fredag og lørdag.

Interessen for surdejsbrød har William Kærup haft i 5-6 år.
Interessen for surdejsbrød har William Kærup haft i 5-6 år. Foto: Privat
Vis mere

Succesen ved La Bottega betød, at William Kærup kunne åbne Breadbykaerup i slutningen af april på Kastetvej, omend hele området lå – og fortsæt ligger – midt på en byggeplads.

»Hvis man kigger på det langsigtet, så er det her en rigtig god placering. Der kommer grønne områder på begge sider, nye stier og Plusbus lige til døren. Vejarbejdet er enormt frustrerende, men jeg tror virkelig på, det bliver en vanvittig placering, når de er færdige – og så er huslejen til at betale. Jeg har også altid haft en kæmpe kærlighed til Vestbyen.«

Når man kigger på Breadbykaerup udefra, gør det ikke meget væsen af sig, men det er heller ikke nødvendigt, forklarer William Kærup.

»Da jeg åbnede her, havde jeg 700-800 følgere på Instagram og 1.000 på Facebook, så der var mange, som vidste, hvem jeg var, og hvad de kom efter, fordi de havde prøvet det på La Bottega.«

Der er heller ingen tvivl om, at kunderne gerne bevæger sigt til Vestbyen for det gode bagværk.

»Jeg har lige ansat en medarbejder på 15 timer om ugen. De sidste mange weekender lukker vi et sted mellem klokken 12 og 14, fordi der ikke er en krumme tilbage, selvom vi egentlig skulle have åbent til 16.30, men vi prioriterer bare kvalitet og godt håndværk.«

Andre læser også