Du milde kineser.

Nogenlunde sådan må Fødevarestyrelsen have tænkt under et kontrolbesøg på Ton Eng Grill på Østerbro.

Den kinesiske grillbar på Øster Farimagsgade var angiveligt så snavset, at Fødevarestyrelsen ikke så nogen anden udvej end at tage en særdeles drastisk sanktion i brug over for ejeren.

Ton Eng Grill har således fået forbud mod at producere og sælge fødevarer. Det fremgår af kontrolrapporten fra kontrolbesøget, der fandt sted 16. december.

Ton Eng Grills indehaver, 72-årige Zheng Qi, føler sig dog uretfærdigt behandlet. Hvorfor vi vender tilbage til om lidt.

Fødevarestyrelsens kontrolbesøg skete på baggrund af en forbrugerhenvendelse. Det vil sige, at styrelsen allerede på forhånd var tippet om, at noget var galt.

Det ville nok også være en underdrivelse at påstå det modsatte – bedømt ud fra indholdet fra kontrolrapporten.

»Hele virksomheden fremstår meget snavset og fedtet på vægge, lofter og gulve med gammelt udstyr og inventar, der ikke er rengjort og vedligeholdt,« skriver Fødevarestyrelsen i sin kontrolrapport.

Der var tilsyneladende også meget at rynke på næsen af.

»Skraldespande lugter og er ikke tømt. Der er meget snavset under inventar. Gulve i køkken og lager fremstår med belægninger af snavs, gamle madrester og en større mængde støv. Borde fremstår fyldt med uvedkommende inventar, således at de ikke kan rengøres,« står der i kontrolrapporten.

Yderligere fandt Fødevarestyrelsen en stor mængde uvedkommende inventar i køkken, blandt andet mange tomme flasker, bøger og mange personlige ejendele.

Eksempelvis blev der fundet tæpper, beklædning, fjernsyn og lignende, og virksomheden var derfor meget vanskelig at rengøre, oplyses det i kontrolrapporten.

»Der opbevares mange fødevarer i fryser i køkken, og i køleskab i butik er der ligeledes mange friske fødevarer. Fødevarestyrelsen vurderer, at der er kontamineringsrisiko, og at det er uforsvarligt at producere, markedsføre og sælge fødevarer,« skriver Fødevarestyrelsen.

Ifølge kontrolrapporten blev indehaveren af Ton Eng Grill partshørt under tilsynet.

Indehaver Zheng Qi havde følgende bemærkninger: »Jeg er pensionist og tjener ikke mange penge,« står der i rapporten.

B.T. har efterfølgende talt med Zheng Qi, og hun er stærkt utilfreds med Fødevarestyrelsens forbud.

»Jeg er meget sur. Man skal give mennesker en chance, og det synes jeg ikke, de har gjort. Jeg ser ikke så godt og kan ikke læse alt det, de skriver,« siger Zheng Qi til B.T.

En gennemgang af Ton Eng Grills seneste fire kontrolrapporter viser, at det ikke er første gang, at Zheng Qi er havnet i problemer på grund af fødevaremyndighederne.

Tilbage i efteråret 2017 fik hun ligeledes et forbud mod at sælge og producere fødevarer, fordi Fødevarestyrelsen også dengang afslørede, at der var meget snavset på Ton Eng Grill.

Blandt andet var der »meget spindelvæv« og »små fluer« i køkkenet, kan man læse i kontrolrapporten fra dengang.

Zheng Qi fortæller, at hun nu har fået ryddet op, og hun ser frem til, at Fødevarestyrelsen vender retur og gennemgår hygiejnen en ekstra gang.

»De kommer i morgen (onsdag, red.), og så kan de se, jeg har ordnet det,« siger Zheng Qi, der har drevet Ton Eng Grill i 25 år.

Ifølge den 72-årige grillbarindehaver har hun hjulpet mange mennesker gennem tiden.

Blandt andet er hun vant til at få mange henvendelser fra kinesiske turister, der besøger København.

»Jeg hjælper dem, så godt jeg kan, med at lære København at kende, og så vil mange af dem også hellere spise her end at gå på pizzeria,« siger Zheng Qi.

Andre læser også