Det hele forløb lige efter bogen den dag i august, da 17-årige Stacy blev fundet livløs på bunden af et bassin på introtur med sin nye 10. klasse.

Det har Nordjyllands Politi netop skrevet i et brev til Stacys forældre.

»Jeg er så ked af det. Det var, som om hun døde for anden gang, da jeg læste det,« siger Stacys mor, Rosalie Ørsted.

Der var fire lærere og en skoleleder til stede i svømmehallen i Fjerritslev, men alligevel var det nogle af eleverne, der fandt Stacy på bunden, fik bjærget hende op og begyndte livreddende førstehjælp. Desværre forgæves.

Lærerne burde have haft bedre opsyn med Stacy, der ikke kunne svømme, og de burde have trådt til tidligere i redningsprocessen, mener Stacys forældre.

Men ifølge politiet er alt altså foregået, som det skulle.

'Opsynet i svømmehallen har været tilstrækkeligt', og 'forløbet af redningsaktionen har været professionel og fulgt de almindelige retningslinjer for førstehjælp,' står der blandt andet i brevet fra Nordjyllands Politi.

Da B.T. besøgte Stacys familie fire dage efter ulykken, fortalte hendes 16-årige fætter og hendes jævnaldrende ven Kiraat om de forfærdelige minutter i svømmehallen. De to drenge gik i samme klasse som Stacy på Egeskolen i Furesø Kommune og var til stede, da tragedien udspillede sig.

Stacy sammen med sin mor, Rosalie, juleaften.
Stacy sammen med sin mor, Rosalie, juleaften.
Vis mere

Drengene fortalte blandt andet, at eleverne flere gange sagde til lærerne, at der lå det, der lignede et menneske, på bunden af bassinet. Men ifølge drengene smilede lærerne bare uden at tage det seriøst. De gik også hen til den lærer, der var uddannet livredder, fortalte de:

»Han tager først trøjen af for at hoppe i, men så kigger han ned i vandet og siger, at det er en dukke,« fortalte Stacys fætter.

Kiraat og en anden klassekammerat endte med at bjærge Stacy op fra bunden, mens en tredje elev trådte til og gav førstehjælp, da hun kom op på bassinkanten, fortalte drengene:

»Jeg bliver meget frustreret. Det gør vi allesammen. Der er ingen, der gider hjælpe,« lød det fra Kiraat.

Furesø Kommune, der ikke havde kontaktet forældrene efter ulykken, fortalte til B.T., at de ikke kunne genkende elevernes udlægning.

Nordjyllands Politi skriver i brevet til forældrene, at de har afhørt alle, der var tæt på ulykken, og bekræfter, at det var en elev, der fik Stacy op af vandet, ligesom det var en elev, der påbegyndte førstehjælp.

'Der var lærere omkring stedet under redningsaktionen, som også var klar til at deltage i en redningsaktion,' skriver politiet og tilføjer, at en lærer også ydede førstehjælp, efter eleven havde været i gang.

Politiet skriver, at det er deres opfattelse, at der ikke er begået fejl af skolens personale.

Og det var en grædende mor, der læste den konklusion. Stacys mor kan ikke forstå, hvordan de kan skrive sådan, når eleverne har beskrevet, at lærerne slet ikke tog situationen alvorligt:

»Hvad er der blevet af børnenes udlægning? Det er, som om politiet kun har taget lærernes ord for gode varer. Hvorfor skulle børnene lyve?« siger Rosalie Ørsted.

Hun fortæller, at de sammen med deres advokat har tænkt sig at klage over afgørelsen til Statsadvokaten.