Det er aldeles usædvanligt, at et statsbesøg bliver aflyst - og endda under to uger før, det skulle være løbet af stablen.

Og derfor er det nok ikke underligt, at Dronning Margrethe, hoffet, ja hele kongehuset er ganske forbavset over, at Donald Trump har takket nej til den officielle invitation fra majestæten.

»Dét var en overraskelse. Mere har vi simpelthen ikke at sige,« siger kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby.

Det er Dronningen, der formelt har inviteret den amerikanske præsident til Danmark, hvor det ville have været kongehusets opgave at sørge for velkomst og statsmiddag.

Dronning Margrethe har officielt inviteret Trump på statsbesøg. Arkivfoto
Dronning Margrethe har officielt inviteret Trump på statsbesøg. Arkivfoto Foto: VALDA KALNINA
Vis mere

Af den årsag har kongehusets ansatte skullet forberede og klargøre en lang række af praktikaliteter, som nu med ét er blevet irrelevant.

Det gælder eksempelvis den sædvanlige gallamiddag, hvor der ganske banalt skal bestilles mad og drikke og alt det andet, der indgår under en middag, der skal styrke og fremme forbindelserne landene imellem.

Med godt en måned til besøget var det i forvejen med kort varsel, da Det hvide Hus bekræftede planerne om statsbesøget, der skal ske i forlængelse af, at Trump besøger Polen for at deltage i en mindehøjtidelighed for Nazitysklands overfald på landet i 1939.

Den korte tid til at forberede statsbesøget fra Donald Trump har ikke givet kongehuset mindre travlt i en tid på året, hvor dele af staben omkring Dronning Margrethe holder sommerferie.

US President Donald Trump speaks to the press before boarding Air Force One in Morristown, New Jersey, on August 18, 2019. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
US President Donald Trump speaks to the press before boarding Air Force One in Morristown, New Jersey, on August 18, 2019. (Photo by Nicholas Kamm / AFP) Foto: NICHOLAS KAMM
Vis mere

Historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, fortalte forleden til B.T., at det var uden fortilfælde, da Trump luftede tanken om helt at aflyse sit visit i kongeriget.

»Det har vi ikke set før.«

»Sådan plejer man ikke at køre tingene,« sagde historikeren, efter at Trump søndag efterlod et stort spørgsmålstegn ved, om han vil komme til Danmark 2. og 3. september.

Nu står det så klart, at hoffet kan pakke sølvtøjet tilbage i skufferne.