Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Der er ingen tvivl om, at Kronprinsessen har haft det svært med pressen den seneste tid.

Det blev særligt tydeligt, da hun tidligere på ugen besøgte Haslev Idrætsefterskole for at tale med eleverne om ensomhed, usikkerhed og fællesskab sammen med Mary Fonden.

Her nægtede kronprinsesse Mary at svare på spørgsmålene fra den fremmødte presse. I kølvandet på besøget tog B.T. en snak med efterskoleeleverne, der kaldte hende »dobbeltmoralsk« og håndteringen af Herlufsholmsagen »forkert«.

Ord, nok de færreste danskere normalt ville forbinde med den ellers så folkekære kronprinsesse.

Kronprinsesse Mary.
Kronprinsesse Mary. Foto: Lise Åserud
Vis mere

»Det er jo helt nyt for Kronprinsessen at opleve en mediestorm af den her kaliber, fordi den er så massiv,« forklarer B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen.

På de sociale medier står det da også klart, at mange mener, det klinger hult, når kronprinsesse Mary – i sit virke som forkvinde for Mary Fonden – har fokus på problemer med mobning, når hun samtidig er villig til at lade sine børn gå på Herlufsholm, hvor en TV 2-dokumentar har afdækket flere tilfælde af grov mobning og overgreb blandt andet.

»Det får simpelthen befolkningen til at reagere – det har hun aldrig nogensinde været igennem før,« fortæller Jacob Heinel Jensen, der påpeger, at selvom medlemmer af Kongehuset før har oplevet kriser, er Mary »gået ret meget udenom« – indtil nu.

Da Kronprinsessen i februar kunne fejre 50-års fødselsdag, var det da også med stor hyldest fra danskerne.

»I virkeligheden går det fra 0 til 100. Hun blev indtil for tre måneder siden set som den bedste kronprinsesse, Danmark nogensinde har haft. Så er det klart, at det gør ekstra ondt, når sådan en krise rammer, fordi den kommer på et tidspunkt, hvor hun troede, hun kunne gå på vandet.«

Shitstorm- og brandingekspert William Atak har ligeledes bidt mærke i, hvordan folkestemningen har ændret sig, når det kommer til kronprinsesse Mary, efter folk er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved håndteringen af Herlufsholmsagen.

»Det er ikke en særlig god taktik, når man vælger at ignorere de spørgsmål, der kommer. Man skulle tro, de havde været lidt bedre trænet til at håndtere spørgsmålene,« fortæller han og fortsætter:

»Jeg tror, det kommer til at give nogle ridser i lakken. Uden tvivl.«

Kronprinsesse Mary.
Kronprinsesse Mary. Foto: Javad Parsa
Vis mere

Ifølge William Atak skal man dog huske på, hvilket udgangspunkt og status hun har – også på trods af modvinden.

»Hun er – og har været – ekstremt elsket, hvorfor der også er mange sympatisører, der bakker hende op. Ligegyldigt, hvad hun gør forkert, har hun stjernestatus, så der vil altid være en stor gruppe af mennesker, som vil bakke op.«

Kronprinsesse Mary har da også – om nogen – vundet danskernes hjerter og er ikke kommet sovende til det.

»Mary har skullet bevise sit værd i befolkningen og leve op til nogle standarder – og der må man bare sige, at hun har været en 12-talspige. Det har hun virkelig sat alt ind på,« forklarer Jacob Heinel Jensen.

Han mener dog også, at den værdipolitiske retning, som Kronprinsparret er gået i, gør, at man risikerer at havne i en krise som den, der udspiller sig lige nu.

»Sådan nogle ting, som Dronning Margrethe aldrig gik ind i, er bare en smule farligere at gå ind i – netop, fordi man hurtigt vil kunne blive udråbt til hykler. Man vil konstant kunne blive for dobbeltmoralsk. På et eller andet tidspunkt vil det jo gå galt, for når man sætter sig på en piedestal, skal man også være klar over, at man kan falde ned fra den.«

(ARKIV) Prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Josephine og prins Vincent.
(ARKIV) Prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Josephine og prins Vincent. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

I kølvandet på kritikken, de har mødt, har Kronprinsparret valgt at dele et opslag på Kongehusets Instagram-profil, hvor de forklarer sagen fra deres perspektiv.

»Som forældre står vi i denne tid over for nogle svære overvejelser om vores ældste børns skolegang. Det diskuteres mange steder – også her på vores egne sociale medier. Det gør indtryk på os,« skriver de blandt andet.

Jacob Heinel Jensen mener, det klæder Kronprinsparret at indvie danskerne i deres tanker.

»Der er ingen tvivl om, at de er meget mærkede af den storm, de står i, og at folks reaktioner påvirker dem. Det var faktisk også det, jeg foreslog dem: At forklare, hvorfor det er svært,« lyder det fra B.T.s royale korrespondent.

Han er dog ikke overbevist om, at det er nok med den nye udmelding.

»Når det så er sagt, så tror jeg, det bliver svært at lukke den med et opslag på de sociale medier, fordi de stadig ikke har svaret på de relevante spørgsmål, medierne har. Men det er klart, at de forsøger at købe mere tid,« fortæller han.

Andre læser også