Både det britiske og det danske kongehus er blevet besat af tanken om, at de skal redde jorden fra den store klimakatastrofe.

Den grønne dagsorden er blevet Kronprinsparrets største dagsorden, og både i England og i USA opruster de royale til klimakrig.

Forleden var kronprins Frederik på Island for at fremme den grønne dagsorden, og i weekenden var det den britiske dronning Elizabeth, der blev fanget i en samtale, hvor hun virkede tydeligt irriteret over lande, der ikke kommer til FNs klimatopmøde COP26.

»Det er virkelig irriterende, når de snakker, men ikke gør noget,« lød fra den britiske regent.

FILE PHOTO: Britain's Queen Elizabeth walks among spring blossom and flowers as she arrives to attend the unveiling of a statue in Windsor, southern England, March 31, 2014. REUTERS/Toby Melville/File Photo
FILE PHOTO: Britain's Queen Elizabeth walks among spring blossom and flowers as she arrives to attend the unveiling of a statue in Windsor, southern England, March 31, 2014. REUTERS/Toby Melville/File Photo Foto: Toby Melville
Vis mere

Men nu er det bare sådan, at dronning Elizabeth rent faktisk kunne gøre andet end at dukke op til et FN-møde. Hun kunne faktisk kigge på sin egen organisation. Ifølge statistikbanken Statista udleder den britiske kongefamilie 8.282 ton CO2 årligt. En gennemsnitlig middelklassefamilie udleder 46 ton CO2.

Der findes ingen tal for, hvor meget CO2 det danske kongehus udleder, men man behøver nok ikke være særlig højt begavet for at komme frem til, at Dronningen og Kronprinsparret formentlig også udleder mere CO2 end hr. og fru hakkebøf.

Kronprinsen indrømmede det også selv i Island, efter han sagde, at Kongehuset løbende kiggede på bæredygtige løsninger og grønne tiltag.

»Vi bor jo i store huse og gamle huse, og det vil vi fortsætte med at gøre. Vi er selvfølgelig obs på, at tiden arbejder for alle, hvad angår alternative løsninger. Bæredygtige løsninger. Og selvfølgelig også grønne tiltag,« sagde han.

Kronprinsen siger i nyt interview med B.T., at flyrejser er en udfordring.
Kronprinsen siger i nyt interview med B.T., at flyrejser er en udfordring. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Lad mig komme med et forslag både til dronning Elizabeth og kronprins Frederik: I stedet for at flyve verden rundt til luftige FN-klimatopmøder og grønne erhvervsfremstød, så sæt jer ned og læg en plan for jeres egne organisationer.

Danmark har allerede – helt uden Kronprinsens hjælp – et grønt image ude på verdensscenen. Vi er vindmøllekongerne!

Læg i stedet en plan for, hvordan det danske kongehus kan blive det første bæredygtige grønne kongehus i hele verden. Det skal være omfattende og gennemgående – i hele organisationen. Alt fra Marys tøjforbrug til flypolitik skal vendes. Hvis I gerne vil gå forrest i kampen, så må I starte derhjemme.

Ellers er det alt, alt, alt for nemt at angribe jer for hykleri.

Kronprinsen besøger Carbfix Reykjavik Energy. Firmaet fanger og lagrer CO2 i undergrunden.
Kronprinsen besøger Carbfix Reykjavik Energy. Firmaet fanger og lagrer CO2 i undergrunden. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Det er netop det, der er sket i Storbritannien og i USA.

Buckingham Palaces CO2-udledning for sig selv, og i Santa Barbara, Californien, råber eksilprinsen Harry op om klimakrisen som en anden Hollywood-stjerne – mens han tager privatfly for at spille polo i Colorado! Det skriger jo til himlen.

Det samme er ved at ske for kronprins Frederik. Man kan jo ikke rende rundt og tale om grøn omstilling, når man to gange på en uge flyver til St. Tropez for at deltage i et sejlsportsstævne – privat. Det, der undrer mig mest, er, at der ikke er en kommunikationstype, der tager fat i Kronprinsen og siger »hey, det her er nok en dårlig idé«.

Når de kongelige springer ud som klimakrigere sætter de sig selv i enormt skrøbelige positioner, fordi de bliver sårbare for kritik. Så med mindre de har tænkt sig at lave så omfattende klimareformer på Amalienborg, at selv Greta Thunberg bukker og nejer, så er nok klogest at holde lidt igen.

For selvom klimaet er tidens hotteste emne, må der jo også være andre, mindre sprængfarlige dagsordener, man kan kaste sig over.

Andre læser også