Dronning Margrethe understregede for nylig, at hun ikke vil indblandes i klimaspørgsmål.

»Jeg er ikke så meget videnskabsmand, at jeg kan bedømme den ene slags teori fra den anden,« lød det fra den danske dronning, da B.T. spurgte ind til hendes tidligere kontroversielle udtalelser om, hvorvidt klimaforandringerne er menneskeskabte eller ej.

Nu er det til gengæld den britiske dronning Elizabeth, der er kommet til at tale over sig udi emnet klimaforandringer.

Det skriver Royal Central.

Under torsdagens officielle åbning af det walisiske parlament blev en uformel kommentar fra dronning Elizabeth til sin svigerdatter, hertuginde Camilla af Cornwall, og parlamentsformand Elin Jones nemlig opfanget af den mikrofon, dronningen bar ved åbningsceremonien.

Her kaldte hun indirekte flere statsoverhoveder for »irriterende«.

Det skete med henvisning til, at flere statsoverhoveder fra storforurendende lande som Rusland, Australien og Kina muligvis ikke dukker op til FNs klimatopmøde COP26 i Skotland næste måned, hvor dronningen selv vil være til stede.

»Ekstraordinært, er det ikke? Jeg har hørt alt om COP, og vi ved stadig ikke, hvem der kommer, ingen idé. Vi kender kun til dem, der ikke kommer, og det er virkelig irriterende, når de taler, men ikke handler,« lød det bramfrit fra dronningen.

Dronning Elizabeth lod en politisk stikpille falde til torsdagens officielle åbning af det walisiske parlament. Her ankom hun sammen med sønnen Prins Charles af Wales og hans hustru Camilla, hertuginde af Cornwall. I midten ses parlamentets formand Elin Jones.
Dronning Elizabeth lod en politisk stikpille falde til torsdagens officielle åbning af det walisiske parlament. Her ankom hun sammen med sønnen Prins Charles af Wales og hans hustru Camilla, hertuginde af Cornwall. I midten ses parlamentets formand Elin Jones. Foto: ANDREW MATTHEWS
Vis mere

Det britiske kongehus har afvist at udtale sig om dronning Elizabeths svipser.

Men af anonyme kilder i kongehuset beskrives dronningens ord ifølge Daily Mail som en »sjælden indblanding« i diplomatiske spørgsmål.

Det britiske medies klummeskribent Rachael Bletchly mener tilmed, at den 95-årige monark vidste, at hendes politiske stikpille ville blive hørt og udtalte den således med fuldt overlæg.

»Dronningen, som den konstituerede monark, kan ikke udtrykke sine holdninger offentligt. Men lejlighedsvis kan hun dyppe tæerne i de politiske vande ved 'tilfældigvis' at blive overhørt,« skriver Rachael Bletchly i en klumme lørdag.