Den gad de vist ikke være med på.

Borgmester Jacob Bundsgaard fik samtlige partier, der skulle deltage i budgetforhandlingerne til at underskrive en aftale. En aftale, hvor der stod, at »deltagelse i den kommende budgetaftale forpligter, og at partierne i fællesskab tager ansvar for hele aftalen«.

Med andre ord: Skriv under på, at du ikke kritiserer aftalen, eller smut.

Fredag, dagen efter det endelige budgetforlig er underskrevet, er Gert Bjerregaard, gruppeformand for Venstre i Aarhus Kommune, dog rimelig ligeglad med at have sat sin underskrift på dét stykke papir, hvor han forpligter sig til at tage ansvar for hele aftalen.

»Vi oplever den her 9-punktsaftale som rigid. Vi er et selvstændigt parti med selvstændige synspunkter. Den aftale har lagt byrådets partier i håndjern før forhandlingerne. Det er en uhørt fremgangsmåde, og vi vil have lov til at fremføre vores synspunkter,« siger han.

Og han er da heller ikke juridisk forpligtet af den. Det fortalte kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, tidligere til B.T. Aarhus.

»Med aftalen siger man, at hvis man indgår i forliget, så er der nogle spilleregler. Og de spilleregler handler om, at folk ikke skal gå ud og underløbe og kritisere budgetforliget.«

»Det er et desperat forsøg. For aftalen er jo ikke juridisk bindende. Kun moralsk. Men hvis man ikke overholder aftalen, kan det have den konsekvens, at det måske bliver svært at komme med i forliget næste gang,« siger han.

Og Gert Bjerregaard har da heller ikke tænkt sig at følge den. For der er nemlig dele af det endelig budgetforlig, der kan kritiseres, mener Gert Bjerregaard.

Første og fremmest den finansieringsramme, der danner udgangspunktet for hele forliget.

»Det er helt uhørt,« siger Gert Bjerregaard og fortsætter:

»Der har man fra borgmesterens side bare sagt; ‘Jeg vil ikke tale om jeres finansieringsforslag, jeg vil give jer en lille ramme.’ Vi kunne godt se, at man kunne tilføre flere midler, og vi ville også gerne omprioritere nogle midler. Det var ikke en mulighed. I de 20 år, jeg har været i byrådspolitik, har jeg aldrig oplevet noget lignende,« siger han.

Derudover forklarer Gert Bjerregaard, at han ikke mener, hverken socialområdet, beskæftigelsesområdet, ældreområdet eller idrætsområdet er løftet godt nok.

Han så eksempelvis gerne, at der var tilført flere penge til bostederne, efter de mange skandaler, der har været fremme de sidste par år.

»Vi er glade for den aftale, vi kunne komme igennem med, men vi synes slet ikke, det er ambitiøst nok på Aarhus’ vegne. Aarhus har så meget mere potentiale.«

»Til trods for det, er det glædeligt, at vi fik løsnet op for det jerngreb, vi sad i torsdag morgen - så vi er glade for, vi blev og kæmpede,« siger han.

Og det jerngreb, de fik løsnet op for gør også, at Gert Bjerregaard i det store hele er tilfreds med aftalen.

»Trods en uskøn, topstyret proces, har vi valgt at tage ansvar og sætte klare borgerlige fingeraftryk på budgetforliget, og det er jeg rigtig godt tilfreds med. Vi har leveret på både voksen handicap-, ældre-, beskæftigelses-, erhvervs-, klima- og ikke mindst idrætsområdet,« siger han.