Efter Mette Frederiksen i dag svarede på spørgsmål om de slettede mink-sms'er i Statsministeriet, så står der endnu flere spørgsmål tilbage end der gjorde før statsministeren udtalte sig. Det mener B.T.s politiske kommentator, Søs Marie Serup.

»Det virkede som en presset statsminister, der stillede sig op foran pressen. Mette Frederiksens svar ender med at vi sidder tilbage med endnu flere spørgsmål,« forklarer Søs Marie Serup.

Mette Frederiksen forklarede, at hun i Statsministeriet blev rådet til at hendes telefon skulle indstilles til at slette sms-beskeder efter 30 dage. Statsministeren forklarede, at det blandt andet skyldtes et sikkerhedshensyn.

Men så gik Mette Frederiksen heller ikke længere ned i detaljerne. Derfor er der en række spørgsmål, hvor svarene fortsat svæver i vinden eller i dunkle afkroge af Statsministeriets reglementer.

Søs Marie Serup, politisk kommentator, B.T.
Søs Marie Serup, politisk kommentator, B.T. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Søs Marie Serup remser op.

»Vi fik ikke at vide, hvem i Statsministeriet, som rådede Mette Frederiksen til at slette sms'er. Var det en eller anden fyr nede fra IT-afdelingen eller var det Barbara Bertelsen?,« siger Søs Marie Serup.

»Og hvornår blev hun rådet til det? Var det på hendes første dag som statsminister eller var det tre dage efter hun havde besluttet, at alle minkene skulle aflives?« siger Søs Marie Serup.

Andre spørgsmål som Søs Marie Serup nævner er, hvornår man indførte den rådgivning, som statsministeren taler om. Den fandtes ikke under Lars Løkke Rasmussen, som i B.T. siger, at han aldrig fik den rådgivning. Han har i øvrigt sine sms'er helt tilbage fra 2011.

Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet, har heller ikke sine sms'er fra dagene omkring minkaflivningen. De blev angiveligt automatisk slettet efter 30 dage.
Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet, har heller ikke sine sms'er fra dagene omkring minkaflivningen. De blev angiveligt automatisk slettet efter 30 dage. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Mette Frederiksen har heller ikke fortalt hvad proceduren er for at undgå at vigtige journaliseringspligtige sms'er bliver slettet.

Søs Marie Serup har været særlig rådgiver i flere ministerier. Kun en gang var der nogen, som henvendte sig til hende om sikkerhed vedrørende hendes telefon.

»Det skete i Afghanistan. Vi fik at vide, at vi ikke måtte bruge vores telefoner. Der kunne være en risiko for, at man kunne snuppe vores nummer eller lignende, når vi brugte den. Det kunne man så bagefter bruge til at spore sig ind på os og bombe os,« forklarer Serup.

Det er ikke helt det samme …?

»Nej. Ellers har jeg aldrig hørt noget,« siger hun.