Tirsdag kommer statsminister Mette Frederiksen i ilden, når hun skal svare på et par vanskelige spørgsmål om minksagen.

Det sker, når de øvrige partiledere skal udspørge Mette Frederiksens under statsministerens spørgetime klokken 13.

Spørgsmålene vil sandsynligvis især dreje sig om en række vidneudsagn, som kom frem i Minkkommisionen i lørdags, og som potentielt belaster statsministeren.

Det var afdelingschef for det daværende Miljø- og Fødevareministeriet (MFVM), Tejs Binderup, som især på to områder modsagde regeringens hidtidige forklaring.

Statsminister Mette Frederiksen
Statsminister Mette Frederiksen Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Tejs Binderup forklarede i sit vidneudsagn, at det var hans overbevisning, at man i Justitsministeriet udmærket godt vidste, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle danske mink.

Binderup havde nemlig talt med sin kollega i Justitsministeriet om netop det emne adskillige gange, inden regeringen besluttede sig for aflivningen af alle danske mink.

Den anden ting handler om regeringens egen redegørelse for coronaforløbet, som udkom 18. november sidste år.

Den er nemlig ikke retvisende, mener Tejs Binderup. Han pegede på, at de bilag, som regeringen ellers havde med inde til det berømte KU-møde 3. november, og som beskriver den manglende lovhjemmel, ikke blev problematiseret i regeringens redegørelse.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl mener, at afdelingschef Tejs Binderups udsagn i Minkkommisionen belaster statsministeren betydeligt. Tirsdag skal hun svare på spørgsmål i Folketinget.
Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl mener, at afdelingschef Tejs Binderups udsagn i Minkkommisionen belaster statsministeren betydeligt. Tirsdag skal hun svare på spørgsmål i Folketinget. Foto: Philip Davali
Vis mere

Det var på KU-mødet i regeringstoppen, at man besluttede at aflive alle mink.

Det havde Tejs Binderup efter eget udsagn vendt med redegørelsens forfatter, daværende retschef i MFVM Paolo Perotti.

DF-formanden Kristian Thulesen Dahl forklarer, at Dansk Folkeparti vil spørge statsministeren til de belastende forhold, som strider imod regeringens forklaring, om at man ikke vidste noget om den manglede lovhjemmel.

»Afhøringerne viser jo klart, at det har været almindelig viden i embedsværket, at lovgrundlaget manglede,« siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

»Mette Frederiksen spørger jo tit selv, hvad hendes motivation skulle være for at bryde loven. Omvendt kan man spørge, hvad skulle motivationen for alle disse embedsfolk være for ikke at fortælle regeringen, at man var i færd med at bryde loven,« siger han.

Der var jo tale om en presset situation, hvor der skulle handles hurtigt. Derfor så man ikke på hjemmelspørgsmålet, siger regeringen. Er det ikke en rimelig forklaring?

»Man vidste i hele oktober, hvor man arbejdede med smittede mink på farmene og i randområderne omkring farmene, at der var hjemmel til at slå besætninger ned i de områder og ikke udenfor,« siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

»Hvis det var sådan en sag, som opstod klokken 15 og man skulle have taget en beslutning klokken 16, så ville jeg forstå statsministerens argument. Sådan var det ikke,« siger Kristian Thulesen Dahl.

B.T. har kontaktet Venstre og Konservative for en kommentar til denne artikel, men partierne er ikke vendt tilbage.

B.T. har også kontaktet Statsministeriet, men heller ikke her er det lykkedes at få en kommentar.